SUMNJIVA DONACIJA

Milinović financira festival na kojem je pobijedila njegova kći

11.12.2009 u 10:52

Bionic
Reading

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović, unatoč posvemašnjoj štednji, dao je 20.000 kuna državne potpore za organizaciju festivala Prvi pljesak, na kojem je pobjedu odnijela njegova kći Mirna

Ni u resornom ministarstvu ni u udruzi Mladi pjevaju, koja je festival organizirala, ne vide ništa sporno u činjenici što je na koncertu pobijedila upravo kći ministra koji je proračunskim novcem najizdašnije sponzorirao ovu manifestaciju, piše Novi list

U Ministarstvu zdravstva kažu kako je udruga Mladi pjevaju prvi put aplicirala s projektom Prvi pljesak još 2007. godine, za mandata ministra Nevena Ljubičića, koji je – poručuje glasnogovornica Zora Lažeta – prvi odobrio financijsku pomoć organizaciji ovog amaterskog festivala.

Financiranje je odobrilo Povjerenstvo za udruge pri Ministarstvu zdravstva, s obzirom da se radi o aktivnostima kojima se potiče rad s djecom i mladima kroz humanitarne nastupe, s ciljem obogaćivanja društvenih sadržaja za djecu i mlade, kažu u Ministarstvu. Dodaju da je riječ o projektu u skladu s Nacionalnim programom za mlade i ostalim strategijama i protokolima vezanim uz aktivnosti djece i mladih, promicanje nenasilja, kao i micanje djece s ulica, te kao takav zaslužuje državnu potporu.

Antun Smiljanić, ravnatelj festivala i predsjednik udruge Mladi pjevaju, kaže da im je državna potpora prijeko potrebna, jer se manifestacija inače ne bi ni održala. Od drugih su sponzora, među kojima je i vladajući HDZ, dobili iznose od svega nekoliko tisuća kuna. Potpora državnog proračuna, rezolutan je Smiljanić, nema nikakve veze s pobjedom ministrove kćeri, jer je ona dobila prvu nagradu publike, dok je stručni ocjenjivački sud najboljima u tri ocjenjivane kategorije proglasio Riječanku Ivanu Brkašić te Luciju Šroler i Luciju Job.

Za Prvi pljesak, na kojem Mirna Milinović redovito nastupa, a nerijetko i pobjeđuje, udruga je i prošle godine dobila novčanu potporu Ministarstva zdravstva, ali u dvostruko manjem iznosu, 10.000 kuna.

'Ove godine dobili smo više, što nam puno znači. Vjerujem da je tome pomogao i ministar Milinović osobno, da nije bilo njega i Duška Ljuštine, festival se sigurno ne bi održao', rekao je Smiljanić, koji je, kao i njegovi glavni sponzori, rodom Ličanin.

Milinović se, s druge strane, kako su prenijeli mediji, iščuđavao nad činjenicom što njegovo ministarstvo sponzorira festival na kojem je nastupila i njegova kći, jer o tome navodno nije znao baš ništa.