BANDIĆ OPET POBJEGAO

Žestok okršaj desnih kandidata

10.12.2009 u 22:23

Bionic
Reading

Na sučeljavanju predsjedničkih kandidata na Novoj TV nije se pojavio Milan Bandić, za kojega se sada može reći da očito bježi od sučeljavanja s protukandidatima. Na sučeljavanju su bili Ivo Josipović, Andrija Hebrang, Dragan Primorac, Nadan Vidošević i Vesna Pusić

Sučeljavanje je obilježio oštar verbalni okršaj trojice kandidata desnog centra, HDZ-ovca Andrije Hebranga i bivših mu stranačkih drugova Nadana Vidoševića i Dragana Primorca.

Kandidat Primorac konačno je jednoznačno odgovorio na pitanje je li istinita Vidoševićeva tvrdnja da je on (Primorac) tukao žene. 'Ne, nikada!', ljutito je odgovorio Primorac i dodao da je Vidošević bezočnim napadom povrijedio njegovu suprugu te da razmišljaju o daljnjim potezima prema 'napadaču'.

Hebrang je stalno Primorca i Vidoševića optuživao za dezerterstvo i nezakonito bogaćenje u privatizaciji. Uzvratili su mu podsjećanjem na Hebrangovu aferu Shimadzu, Primorac je ustvrdio da je Hebranga od progona zbog te afere spasio samo politički imunitet. Hebrang je uzvratio da nije imao ništa s tom aferom i da je na sudu već dobio 70.000 kuna od osobe koja ga je oklevetala kao sudionika afere Shimadzu.

'Obadva, obadva!'

Bago je kandidate pitao treba li policija ispitati odbjeglog premijera Ivu Sanadera zbog svih afera koje su otvorene u javnim poduzećima. Hebrang je rekao da ne može paušalno nikog optuživati i da onaj koji ima spoznaje o kriminalu o tome treba obavijestiti policiju.

'Da imam takvih spoznaja o Sanaderu, dao bih ih policiji', kazao je HDZ-ov kandidat. Za Vesnu Pusić i Ivu Josipovića nema dvojbi da Sanadera hitno treba ispitati policija (USKOK), Primorac smatra da pravila trebaju biti jednaka za sve, a Vidošević da nitko ne može biti izuzet od istrage.

Na pitanje trebaju li istražna tijela ispitati prije Sanadera ili Stipu Mesića, Pusić i Sanader su rekli da trebaju ispitati Sanadera, Primorac bi da s oba razgovaraju paralelno, a Hebrang je odgovorio: 'Obadva, obadva!'

'Može li se od smjene obraniti ministar Božidar Kalmeta?', pitao je voditelj Bago.

Pusić je naglasila da je Kalmeta politički neobranjiv, Josipović da je nedvojbeno politički odgovoran, Vidošević nije htio odgovoriti dok ne čuje saborsku raspravu i Kalmetinu obranu. Hebrang je ustvrdio da je 'politička odgovornost apstraktna i da o njoj odlučuje samo pojedinac', na što ga je Vesna Pusić podsjetila da o političkoj odgovornosti odlučuje Sabor, a ne pojedinac.

Gdje si bio '91?

Na pitanje trebaju li političari lagati Josipović je odgovor temeljio na svom predizbornom sloganu i rekao da u zemlji utemeljenoj na pravdi i poštenju nema laži, a Hebrang smatra da je potrebno govoriti neistine ako će to pomoći zemlji. Kao primjer ponovio je nabavu oružja za Domovinski rat, što se u to vrijeme tajilo.

Pusić kaže da nije nužno lagati, nego da ne treba reći sve što se zna, a Primorac kao i Hebrang također ističe interes Hrvatske iznad svega. Na to ga je Hebrang tražio da se odluči je li za laži ili nije, pa je Primorac rekao: 'Svaka moja namjera ide prema istini.'

Hebrang je na tom pitanju zakačio Primorca i pitao ga gdje je bio za vrijeme rata. Primorac je odgovorio da je bio u Americi i predbacio mu kako to ne zamjera Toniju Kukoču. 'Zamjeram samo liječnicima koji nisu bili tu', rekao je Hebrang.

Na pitanje koje osobine ne smije imati predsjednik, Hebrang je rekao da ne smije biti svadljiv i arogantan, Primorac da ne smije mrziti, Pusić smatra da su lopovluk i korumpiranost najgore osobine, Josipović ističe korumpiranost i osvetoljubivost, a Vidošević je rekao: 'Ovo što su Josipović i Pusić rekli.'

Josipović:Malo sam sramežljiv

Josipović smatra da je njegova najveća slabost to što je ponekad sramežljiv, a Hebrang jer je 'preemotivan kada je u pitanju Hrvatska'. Kaže da daje sve 'i više od svega za Hrvatsku': 'Izgaram za Hrvatsku!'

Primorac pak smatra da je malo preozbiljan i kaže da će poraditi na tome.

Ako padne Vlada?

Nijedan kandidat ne bi tražio nove predsjedničke ovlasti, niti bi ih smanjivao. A ako padne Vlada, gotovo bi svi sazvali izvanredne parlamentarne izbore, osim Hebranga, koji kaže da Vlada ne bi trebala pasti jer bi to značilo 'zastoj na razvojnim projektima'.

Vesna Pusić rekla je: 'Ako Vlada padne, a i ako ne padne, treba joj podrška birača', a Vidošević je ustvrdio da ne treba gledati stvari 's pozicije ljevice ili desnice' te da Hrvatska u tom slučaju treba tražiti društveni dogovor.

Kada bi birali predsjednika među svojim protukandidatima, Josipović bi izabrao Vesnu Pusić, a Hebrang bi odabrao svih četvero, jer: 'Zajedno bi mogli voditi državu, ali pojedinačno ne.' Vidošević na to pitanje nije htio odgovoriti jer bi time poremetio svoju karmu: 'Morate vjerovati u ono što radite!'