Hrvatska PROSVJEDNI MARŠ

'Novinare se tretira kao pse'

  • Autor: V.Brkulj
  • 10.12.2009 19:09:39
  • 10.12.2009 14:18:54

Dvjestotinjak novinara prosvjednim maršom pod nazivom 'Stop cenzuri – sloboda novinarima' od Hrvatskog novinarskog društva do Ministarstva kulture prosvjedovalo je zbog sve lošijeg položaja novinara

'Želimo reći stop bacanju kvalitetnog novinarstva na društvenu marginu. Cenzuru danas provode veliki oglašivači i biznismeni. Želimo vratiti dignitet profesiji i tražimo da novinari unutar pojedinih redakcija imaju utjecaj na izbor glavnih urednika', kazao je predsjednik HND-a Zdenko Duka koji je deklaraciju sa svim zahtjevima predao državnim tajnicima Ministarstvu kulture jer je ministar Božo Biškupić na službenom putu u Bonnu.

Na sve teži položaj novinara upozorila je i kolumnistica Novog lista Sanja Modrić, a glavni su krivci, prema njezinom mišljenju, izdavači koji su 'politikom ugađanja oglašivačima' novinarstvo doveli do ruba.

Lesar uz novinare

Na novinarskom prosvjedu našao se i saborski zastupnik – nezavisni Dragutin Lesar. 'U društvu u kojem mediji i novine nisu slobodne, ni ja ne mogu biti slobodan. Savjest mi nalaže da, umjesto u Saboru, budem na prosvjedu', obrazložio je Lesar svoje 'markiranje' iz sabornice. Nezavisni sabornik uvjeren je da je upravo politika kriva za sve više cenzure u medijima. 'Stanje u medijima posljedica je političke korupcije', kaže Lesar koji kao odgovorne vidi i državu, vlasnike medija, ali i novinare koji prije nisu upozoravali na loše stanje.

'Šareno, bezbrižno i lascivno otjeralo je čitateljsku publiku, a sad nema ni reklama. Sve što je preostalo prodaje se po diskontnim cijenama. Novinare se optužuje za sve, tretira ih se kao pse i tjera da rade više za manje novaca', istaknula je Modrić.

Za Aleksandra Stankovića s HRT-a izlaz iz situacije može se pronaći 'jedino međusobnom solidarizacijom'.

'Posljednja događaji na HRT-u dokaz su da se nešto može promijeniti. Očekujemo da će promjene biti nabolje', kazao je Stanković.

Dušan Miljuš iz Jutarnjeg lista podsjetio je da je od njegova premlaćivanja prošlo 556 dana, a državni dužnosnici obećali su mu da će se njegov slučaj do kraja godine riješiti.

'Podsjećam ministra policije i glavnog državnog odvjetnika da je do kraja godine ostao još 21 dan. Podsjećam ih na onu staru političku locirati, uhititi i transferirati', istaknuo je Miljuš.

Kako bi dodatno upozorili na neodrživu situaciju u medijima, novinari koji prate rad Sabora su za vrijeme prosvjeda napustili Markov trg i pridružili su se kolegama u prosvjednom maršu.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još