NA UDARU I BIH

'Nepravedna potraga' za topničkim dnevnicima?!

10.12.2009 u 12:49

Bionic
Reading

Vojna i civilna policija, u suradnji s Državnim odvjetništvom, pretražila je stanove osam osoba, od bivših časnika HV-a do suradnika odvjetničkog tima generala Ante Gotovine, a u cilju pronalaska tzv. topničkih dnevnika

Njihove su reakcije – bijes, ali i osjećaj nepravde. Cilj Vladinog task forcea je pronalaženje tzv. topničkih dnevnika što ih traži Haško tužiteljstvo zbog procesa protiv trojice generala HV-a optuženih za ratni zločin u operaciji Oluja. Kako je izjavio ministar pravosuđa Ivan Šimonović, Hrvatska je spremna sve učiniti ne bi li se deblokirali pregovori s Europskom unijom, piše Deutsche Welle.

Rahim Ademi, jedan od onih čiji je stan pretražen, smatra da se radi o još jednoj u nizu predstava za međunarodnu javnost, a njegov odvjetnik Čedo Prodanović potvrdio je da je obavljen pretres Ademijevog stana u Splitu te 'da su tražili neke dokumente, među kojima i topničke dnevnike, ali on te dnevnike nema'.

Istraga i u Bosni i Hercegovini

Na meti policije i Državnog odvjetništva našli su se Rahim Ademi, Miroslav Vidović, Željko Hučić, Ante Kardum, Eduard Butijer i Jozo Ribičić, a spominju se i umirovljeni generali Imra Agotić i Petar Stipetić. Radi se, otkrivaju mediji, o časnicima koji su za vrijeme vojno-redarstvene akcije Oluja bili pomoćnici Ante Gotovine i Petra Stipetića. Uz njih, pretražen je i stan odvjetnika Marina Ivanovića, protiv kojega se već vodi postupak zbog skrivanja dokumentacije iz Oluje. Dio policijske istrage, priopćila je policija, vodi se i u BiH kroz informativne razgovore, ali bez pretrage stanova.

Policija tvrdi i da se, osim dokumentacije nastale u akcijama Bljesak i Oluja, želi pronaći i građa o drugim akcijama što nedostaje iz državnih i vojnih arhiva. Dio pronađene dokumentacije je oduzet, a provjerava se njezina vjerodostojnost te je li riječ o MORH-ovim dokumentima ili onima što ih smiju posjedovati i privatne osobe.

Jutarnji list tvrdi da je pronađena dokumentacija iz akcije Oluja, ali se još ne zna jesu li pronađeni i toliko traženi tzv. topnički dnevnici. Premijerka Jadranka Kosor odbacila je tvrdnje dijela onih koji govore da se radi o mazanju očiju Haškom sudu i međunarodnoj zajednici. Kosor, naime, vjeruje da će glavni haški tužitelj Serge Brammertz prepoznati hrvatske napore u vezi s topničkim dnevnicima. Izrazila je optimizam da će Hrvatska na vrijeme završiti pregovore s Europskom unijom te da će uskoro biti otvoreno i 31. poglavlje u pregovorima.

Šest optužnica

Haško tužiteljstvo, podsjetimo, ima dio dokumentacije o Oluji i Bljesku, ali je smatra nepotpunom, odnosno tvrdi da je uz te dokumente trebao nastati niz drugih dokumenata. A te je dokumente, prema generalnoj zapovijedi bivšeg ministra obrane Gojka Šuška, trebao vratiti MORH-u svatko tko ih je posjedovao.

U ranijoj potrazi utvrđeno je da je dio ratne dokumentacije uništen, zbog čega je podignuto šest kaznenih prijava, a uvjetno su osuđena dvojica bivših pripadnika HV-a, Jurica Šare i Tihomir Krampelj.