MINISTAR U SAD-U

Senatori s 'velikim zanimanjem' slušali Jandrokovića

10.12.2009 u 09:37

Bionic
Reading

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, koji boravi u službenom posjetu SAD-u, susreo se u srijedu u Washingtonu s više američkih senatora te s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Predstavničkog doma Kongresa i s kongresnicima koji su članovi Hrvatskog kongresnog kluba

'U svim je razgovorima izražena potvrda izrazito prijateljskim i partnerskim odnosima SAD-a i Hrvatske te velika potpora ulasku Hrvatske u Europsku uniju', kazao je nakon Jandrokovićevih susreta na Capitol Hillu glasnogovornik MVPEI-a Mario Dragun.

'Svi su s velikim zanimanjem saslušali ministrov pogled na stanje u jugoistočnoj Europi', dodao je.

Jandroković je razgovarao s demokratskim senatorom s Aljaske Markom Begichem, koji je hrvatskog podrijetla, te s republikanskim senatorom iz Ohia Georgeom Voinovichem, koji je slovensko-srpskog podrijetla i ima utjecaj na formiranje američke politike prema jugoistočnoj Europi.

Hrvatski se ministar također susreo s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Zastupničkog doma Kongresa Howardom Bermanom.

Jandroković je zahvalio sugovornicima na potpori koju kontinuirano pružaju Hrvatskoj u svim vitalnim područjima, od članstva u NATO-u do procesa pristupanja EU, kao i u pitanjima regionalne suradnje.

Također je zatražio njihovu potporu za ulazak Hrvatske u program ukidanja američkih viza, za koji je s hrvatske strane ispunjena većina postavljenih uvjeta, poput programa biometrijskih putovnica, izuzev sadašnje stope odbijanja viza koja je iznad tri posto.

Na susretima je bilo riječi o daljnjem unapređenju gospodarske suradnje te mogućem posjetu izaslanstva američkih kongresnika i senatora Hrvatskoj.

Hrvatska je saveznik i partner SAD-a ne samo u jugoistočnoj Europi, nego i globalno, rekao je Jandroković te podsjetio na hrvatsko sudjelovanje u 15 međunarodnih mirovnih misija, posebno istaknuvši misiju NATO-a u Afganistanu i hrvatsku potporu novoj afganistanskoj strategiji predsjednika Baracka Obame.

Šef hrvatske diplomacije također je izrazio potporu inicijativi SAD-a i EU-a za ustavne promjene u BiH koje bi omogućile jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda.

Jačanje stabilnosti BiH sugovornici su ocijenili važnim za stabilnost regije u cjelini.

Ministar Jandroković u srijedu se u Washingtonu sastao i s višom direktoricom za europska pitanja Vijeća za nacionalnu sigurnost i posebnom savjetnicom predsjednika Obame, Elizabeth Sherwood-Randall.

U razgovoru je izraženo obostrano zadovoljstvo odličnim, prijateljskim i partnerskim odnosima Hrvatske i SAD-a te izraženo uvjerenje u njihovo daljnje jačanje, naveo je glasnogovornik MVPEI-a.

Jandroković je upoznao Sherwood-Randall sa stanjem hrvatskih pregovora s EU-om, izložio političko-sigurnosnu situaciju u jugoistočnoj Europi te predstavio viziju budućeg razvoja regije iz hrvatske perspektive.