I ČAČIĆ OPLEO PO VLADI

'Hrvatska mora vratiti Inu pod svoje!'

09.12.2009 u 11:39

Bionic
Reading

'Ako Mol ne može dokazati da je platio premiju za upravljanje Inom, tada Hrvatska mora zatražiti vraćanje ovlasti za upravljanje najvećom hrvatskom naftnom kompanijom', rekao je Radimir Čačić, predsjednik HNS-a

Račan je prodao Inu za četiri puta veću cijenu

Prilikom prodaje prvog paketa Ine Mađarima, Račanova vlada je postigla cijenu koja je bila četiri puta veća od one procijenjene u javnosti. Znači, Mol je zapravo platio premiju za upravljanje u razini od 25 plus jedan posto dionica Ine, tvrdi Čačić.

'Nakon toga HDZ-ova vlada nije išla u prodaju svojih dionica, ali je usmjerila prodaju dionica u vlasništvu Fonda branitelja prema Molu, a tada je predsjednica Fonda bila Jadranka Kosor', istaknuo je prvi čovjek HNS-a. Potom Mađari ulaze u proces kupovanja na burzi, po tržišnim cijenama, što znači bez ikakve premije. Tako su, rezimirao je Čačić, došli do 47 posto vlasništva Ine, ali uz stopostotne ovlasti za upravljanje.

'Prema svim zakonima i pravilima, za potpunu vlast u kompaniji mora se platiti cijena koja je znatno veća od one na burzi ili je upravljanje onakvo kakva je struktura vlasništva', zaključio je Čačić.

Josipović sigurno ulazi u drugi krug

Predsjednik HNS-a osvrnuo se i na dosadašnju predsjedničku kampanju koju je nazvao 'dosta benignom'. Siguran je da će u drugi krug ući Ivo Josipović

'Bilo bi dobro kad bi uz njega ušla i Vesna Pusić, kao drugi kandidat s lijevoga centra. U suprotnom, doći će do polarizacije na desnici. To je već sad vidljivo, a i Crkva se uključuje iznoseći stavove protiv Josipovića', rekao je Čačić.

Priča o teritorijalnom preustroju zemlje za prvog čovjeka 'narodnjaka' je tek 'gola atrakcija bez ikakvog sadržaja'. Kad se izuzmu veći gradovi, sve ostale jedinice lokalne samouprave koštaju državu samo 0,25 posto od ukupnih poreza, što je, naveo je Čačić, 200 puta manje od cjelokupnog budžeta Vlade.

'Javna rasprava je počela na krivoj točki. Nužno je donošenje strategije regionalnog razvoja i program fiskalne decentralizacije. Sve je to Vlada imala u svom programu za 2008, ali ništa od toga nije napravljeno. Strategija je nužna da bi se povuklo 3,8 milijardi eura iz fondova EU-a kad postanemo članica', istaknuo je Čačić.