VUKOVARSKI KRVNIK

Odbijen zahtjev za revizijom presude Šljivančaninu

08.12.2009 u 22:39

Bionic
Reading

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odbio je zahtjev za revizijom presude Veselinu Šljivančaninu, pravomoćno osuđenom u svibnju na 17 godina zatvora za masakr na Ovčari 1991. doznaje se u utorak od suda.

Obrana majora JNA Veselina Šljivančanina je podnijela Žalbenom vijeću zahtjev za revizijom presude. Pravila Haaškog suda omogućuju podnošenje zahtjeva za reviziju pravomoćne presude, ali u praksi svi dosadašnji takvi zahtjevi bili su odbijeni.

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) povećalo je u svibnju na 17 godina kaznu zatvora Veselinu Šljivančaninu, koji je prvostupanjskom presudom bio osuđen na pet godina, a Mili Mrkšiću potvrdilo kaznu od 20 godina zatvora za pokolj na Ovčari u studenome 1991. kada su srpske snage ubile 194 Hrvata.

Prvostupanjsko vijeće Haaškog suda osudilo je 27. rujna 2007. bivšeg zapovjednika Operativne skupine Jug JNA Mrkšića na 20 godina zatvora, a majora Šljivančanina na pet godina zatvora. Treći zapovjednik u skupini "Vukovarske trojke", kapetan Miroslav Radić oslobođen je optužbi.