Hrvatska PETRAČEVA PONUDA

Progovorit ću ako me vrate u Lepoglavu

  • Autor: tportal.hr
  • 3.1.2009 10:58:51
  • 3.1.2009 10:45:00

Hrvoje Petrač pokušao se nagoditi s Državnim odvjetništvom: ako dobije premještaj u poluotvoreni zatvor, pristat će svjedočiti protiv Vladimira Zagorca. Međutim, Državno odvjetništvo odbilo je njegovu ponudu

Na sudu prije tri tjedna Petrač je odbio iznositi saznanja o umiješanosti Vladimira Zagorca u krađu pet milijuna dolara vrijednih MORH-ovih dragulja. Umjesto toga, iznio je niz primjedbi na svoj status u zatvorskom sustavu, a požalio se i na ugroženu sigurnost svoje obitelji, piše Jutarnji list.

Zbog odustajanja od svjedočenja predsjednik Sudskog vijeća kaznio je Petača sa 10 tisuća kuna, dok mu je Tužilaštvo najavilo nove pozive u svojstvu svjedoka. Kako doznaje Jutarnji list, u međuvremenu je Petrač putem svojeg odvjetnika iznio ponudu za nastavak svjedočenja. Predložio je Državnom odvjetništvu da inicira promjenu njegova zatvorskog statusa, odnosno vraćanje u poluotvoreni dio zatvora u Lepoglavi.

Petrač smatra da je izdržavanjem više od polovine zatvorske kazne te primjerenim ponašanjem zaslužio boravak u liberalnijem zatvorskom režimu od onog u kojem trenutno boravi. On se od kraja listopada ove godine nalazi u strožem pulskom zatvoru, kamo je prebačen iz Lepoglave, navodno zbog vlastite sigurnosti. Ministarstvo pravosuđa zatražilo je njegov premještaj u Pulu nakon ubojstva Ive Pukanića, bez posebnog obrazloženja, a Petračev odvjetnik Rajko Mlinarić u to je vrijeme smatrao da se radi o uobičajenoj mjeri rasterećenja lepoglavskog zatvora.

Danas, pak, tvrdi da je Petračevo zadržavanje u Puli nezakonito te da se njime krše ljudska prava njegova klijenta. Državno odvjetništvo navodno je odbilo ponudu Hrvoja Petrača ne želeći trgovati sa svojim svjedocima. Izvor iz Državnog odvjetništva potvrdio je da za potrebe sudskog postupka može poslužiti i Petračev iskaz iz istrage, u kojem on optužuje Vladimira Zagorca, a koji je dobiven na zakonit način.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još