PRODAJA INE MOL-U

'USKOK treba ispitati Sanadera i Polančeca'

07.12.2009 u 16:48

Bionic
Reading

Predsjednik Stjepan Mesić smatra da bi USKOK trebao pitati Polančeca i Sanadera što je Hrvatska dobila prodajom dionica i potpunom predajom upravljačkih prava MOL-u

U razgovoru za emisiju Hrvatskog radija 'S predsjednikom uz kavu', on je naglasio da je i nakon što je ugovor objavljen ostalo sporno zašto su Mađari dobili potpuna prava. 'Više puta sam od Sanadera tražio da članovove uprave Ine uključi u razgovore o prodaji jer tko bolje zna situaciju u Ini od njih. Nakon što sam ga barem tri puta molio da učini nešto po tom pitanju, Sanader mi je odgovorio da je sve riješeno, da je Polančec sve dogovorio. A što je dogovorio Polančec, nemam pojma', rekao je Mesić. Na pitanje što misli o kampanji za svoga nasljednika, Mesić kaže da su se izdvojila tri kandidata i da će dvojica od njih ići u drugi krug.

'Kampanja za novoga predsjednika podsjeća više na kampanju za parlamentarnog zastupnika, a teme su uglavnom promašene jer se ne govori o onome što su njegove ovlasti', rekao je predsjednik Mesić.

'Previše se govori o željama, a to nisu želje koju se ostvarive u kratkom roku ni da su parlamentarni izbori. Više je riječ o samoreklamiranju', smatra Mesić.

U novi ured još uvijek ne zna kad će se useliti i koga će sa sobom povesti od sadašnjih suradnika jer je upitno kad će uopće biti gotov taj ured. Ta zgrada je 20 godina stara u trošnom stanju. 'Kandidati su vrlo kritični prema dodjeljivanju rezidencije bivšem predsjedniku jer im je jasno da neće biti izabrani, pa ih baš briga', smatra Mesić.

Treba malo vidjeti kako se u inozemstvu tretira bivše predsjednike, a ne samo kritizirati', kaže predsjednik i dodaje da nitko ne govori zašto se ta zgrada nije obnavljala 20 godina. 'Ja sigurno ne mogu nastaviti raditi u svom stanu jer nisam napravio palaču kao neki', zaključio je on.

Kaže da nije ostvario sve što je planirao napraviti tokom svoja dva mandata – u prvom redu ga je u tome zaustavila slovenska blokada zbog koje nismo ušli u europsku uniju, a problem je i suradnja sa haškim sudom. 'neki jednostavno nisu proizvedeni, neki su uništeni, a o nekima ne znamo ništa, to je banalna stvar i to je trebalo prije utvrditi, kazniti odgovorne i mi bi bili čisti pred sudom' mišljenje je Mesić.

Na pitanje je li odlučio tužiti Polančeca zbog optužbi koje je iznio na njegov račun prilikom davanja ostavke na mjesto ministra gospodarstva i neke politologe koji su ga optužili za bogaćenje i korupciju, on kaže: 'Nijednom nisam koristio poziciji za osobno bogaćenje niti sam bogat, a ti koji pišu, mogu doći k meni i vidjeti račune. Što se tiče Polančeca, nema ga smisla tužiti, niti sam znao za njihove poslove niti sam mogao na to utjecati.'

Ništa posebno ne može reći o Kalmetinoj odgovornosti za afere u njegovom ministarstvu dok se ne utvrde činjenice. 'On sam mora utvrditi može li on više obavljati taj posao ili ne, ali bih ja, na njegovom mjestu, podnio ostavku', kaže predsjednik.

Zbog svega on smatra da je s otvaranjem niza afera u posljednje vrijeme postalo jasno da postoji politička volja da se problemi riješe i da je konačno počela funkcionirati pravna država.

Mesić smatra da se Zakon o javnoj nabavi treba hitno mijenjati.

'Za mene je neshvatljivo da Holding sa 13.000 zaposlenih može biti skupština. Za mene je to nebuloza. To je zakonska mogućnost, ali upitno je to koliko je to efikasno i dobro', kaže on.

Sa Svetim Ocem, kada je bio u posjetu u Vatikanu, razgovarao je o odnosu crkve i države i drugim stvarima. 'Nikad nisam rekao da treba izbaciti križ. Ja samo zastupam Ustav Republike Hrvatske koji kaže da u javnim ustanovama trebaju stajati samo državni simboli. Oni koji me napadaju, napadaju hrvatski Ustav. Kada u Ustavu bude pisalo da uz državne simbole ide i katolički križ, onda će to biti u redu', objasnio je svoj stav Mesić.

Predsjednik se ponovo dodirnuo i vojnoga ordinarija Juraja Jezerinca. 'Dok je vojni ordinarij, on se ne može baviti politikom. Još jednom neka to ponovi i ja ću mu zabraniti ulazak u vojne objekte zadnji dan mandata ako treba', zaprijetio je Mesić.