RAZBIJEN KONSENZUS

SDP Vladi: Povucite izjavu poslanu u Bruxelles!

27.02.2017 u 17:06

Bionic
Reading

SDP je pozvao u ponedjeljak Vladu da se očituje o zaokretu hrvatske vanjske politike u području ljudskih prava koji je, navode, inicirao potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier te povuče izjavu njegova ministarstva poslanu u Bruxelles

SDP-ov zastupnik u Hrvatskom saboru Joško Klisović rekao je na konferenciji za novinare u stranačkom sjedištu da je Stier svojom 'jednostranom i samoinicijativnom odlukom napravio radikalni zaokret u hrvatskoj vanjskoj politici na području ljudskih prava'.

Ministar vanjskih i europskih poslova je, prema Klisovićevim riječima, učinio to mimo građana i koliko je upoznat bez da je Vlada formalno raspravljala o tome ili donijela ikakvu odluku, a vjeruje da ni predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nije bila s tim upoznata.

Klisović kaže da taj zaokret odudara od javnih izjava premijera Andreja Plenkovića u segmentu seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja žena.

Takvim ministrovim činom, kaže Klisović, razbijen je konsenzus koji je postojao u hrvatskoj vanjskoj politici na području ljudskih prava.

Klisović kaže da je pozivanje na demokršćanske vrijednosti radi zaokreta potpuno neutemeljeno jer, dodao je, cijeli niz članica EU-a na čijem su čelu demokršćanske vlade ili su dio koalicije, podržava reproduktivna prava žena, prava istospolnih zajednica ili rodnu ravnopravnost.

'U Hrvatskoj možemo čitati po medijima gdje istaknuti lideri određenih udruga govore da je rodna ravnopravnost jednaka nacizmu', kazao je.

Klisović je upozorio da je netolerancija sve prisutnija u hrvatskom društvu, navodeći da su u Vukovaru postavljeni plakati s neprihvatljivim sadržajem, dok se u medijima može čitati da ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić treba nove zakone i sudsku praksu da zna kako će reagirati u slučajevima poput jučerašnjeg okupljanja na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Orepić, prema Klisovićevim riječima, pritom zaboravlja da u Hrvatskoj nekoliko zakona regulira tu materiju i da postoje dvije presude Ustavnog suda i cijeli niz presuda upravnih sudova koje jasno govore da su pozdrav za 'dom spremni' ili ustaška insignia pozdravi profašističkog nacističkog režima i kao takvi potiču mržnju i netoleranciju i zabranjeni su u Hrvatskoj.

Klisović kaže da je tu situacija sasvim čista, ali da izostaje politička volja da se djeluje i da se provedu zakoni u skladu sa smislom i duhom te da se nastavi provoditi sudska praksa.

'Ako je Vlada toliko predana toleranciji i ako je iskrena u svojoj osudi napada na klub Super Super onda će to morati pokazati u praksi svojim očitovanjem prema zaokretu u hrvatskoj vanjskoj politici i na području ljudskih prava', zaključio je Klisović.

Taj SDP-ov zastupnik potvrdio je da je zbog prijetnji zatražena policijska zaštita za Milanku Opačić, ali ne zna je li joj i dodijeljena. Klisović je rekao da zadnja stvar u medijima s majicom koja se imputira Opačić je 'kao da nacrtate metu, pa eto ekstremisti, tucite'.

Vršiteljica dužnosti predsjednice Foruma žena SDP-a Karolina Leaković rekla je da je pravo na slobodno odlučivanje o vlastitu tijelu pravo svake žene, zajamčeno hrvatskim zakonima koje im HDZ, Most i radikalna desnica neće oduzeti.

'Vlada je pod velikim utjecajem ultrakonzervativne desnice i jednog od njezinih glasnogovornika, Ladislava Ilčića, koji u Vladi premijera Plenkovića vodi glavnu riječ kada su u pitanju prava žena i rodna ravnopravnost', rekla je Leaković koja smatra da Vlada diskriminira žene te da ne poduzima ništa kako bi zaštitila prava žena kao ni rodnih i seksualnih manjina.

Također, zaključila je, Vlada ukida slobodu govora, mišljenja i djelovanja, napada organizacije civilnog društva, guši medijske slobode, destabilizira i uništava kulturu, sustav poticanja zapošljavanja, zaustavlja obrazovnu reformu i privatizira javna dobra.

SDP je pozvao građane da dignu glas i kažu u kakvom društvu žele živjeti i ne dozvole eroziju prava i civilizacijskih postignuća na području ljudskih prava.