BURIĆ TVRDI

Propuh u Obersnelovoj kasi puno je veći nego što se mislilo?!

27.02.2017 u 22:18

Bionic
Reading

Dok dugogodišnji riječki gradonačelnik odmahuje rukom na medijske napise kako Grad ima nagomilani dug od oko 250 milijuna kuna koji vuče godinama tvrdivši da je riječ o predizbornim igrama, njegov nezavisni protukandidat na proljetnim lokalnim izborima, Hrvoje Burić tvrdi da Rijeka duguje i puno više nego što to nalaz Revizije sugerira

Burić za tportal iznosi usporedbu s minusima u blagajnama Zagreba i Splita. Glavni grad ima tako deficit od 150 milijuna kuna, a Split od 70 milijuna.

U Rijeci je riječ o deficitu koji se prenosio iz godine u godinu te su se iznosu samo dodatno pribrojale brojke od godine na izmaku. Tako je u 2015. deficit bio 12 milijuna kuna što je Obersnela tada pozdravio jer je godinu ranije bio dvostruko veći. Koliki je minus u riječkoj blagajni u 2016. nemoguće je doznati jer obračun rade negdje u travnju.

Buriću je to suludo. O minusu u 2016. pitao je gradonačelnika Obersnela na Gradskom vijeću kada se raspravljalo o proračunu za ovu godinu, no ovaj mu nije odgovorio, tvrdi Burić za tportal. 'Planiraš proračun, a ti ne znaš koliko si proihoda ostvario', dodaje.

On tvrdi da je minus zapravo bliži pola milijarde kuna. 'Na tih 250 milijuna imate 45 mil kuna minusa po žiro računu. Oni uzmu početkom godine kredit, vrate krajem godine i onda opet uzmu početkom slijedeće. I Revizija je zaključila da to nije kratkoročno nego dugoročno zaduživanje.', objašnjava. Tome pridodaje i 75 milijuna potraživanja koje je Grad prodao banci koja otplaćuju komunalna društva. Tu je i 56 milijuna kuna od stambenog fonda. 'Prilikom prodaje stanova dio novca ide Gradu dio državi. Zadnje tri godine Grad ne daje državi njezin dio. Takav je naš gradonačelnik legalista', ironično će Burić.

Slaže se da ministar financija želi, mogao bi u svakom trenutku blokirati račun Grada.

Iako smo do Vojka Obersnela pokušali doći, on nam se do zaključenja teksta nije javio. Jučer je za HRT tek rekao kako je riječ o predizbornom podmetanju i pitao se kako to da se sada piše o tome, a nalaz Revizije je objavljen prije nekoliko mjeseci. 'Ne znam kako bih drugačije objasnio priču da se ta tema aktualizira u ovo vrijeme, osim pripremom terena za lokalne izbore', kazao je Obersnel.