ISELJAVANJE MANJI PROBLEM

Otkriveno koji dijelovi Hrvatske najbrže izumiru

27.02.2017 u 13:45

Bionic
Reading

Stjepan Šterc, demograf s Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, najavio je da će sutra predstaviti istraživanje 'Demografski razvoj Hrvatske kao temelj planiranja mirovinskog sustava', koje su naručili mirovinski fondovi. Negativni demografski trendovi zabrinjavajući su na više razina, a o broju onih koji uplaćuju doprinose ovisi i opstojnost mirovinskog sustava

Govoreći o razlici između živorođenih i umrlih za N1, Šterc je otkrio da je situacija najgora u Osječko-baranjskoj županiji, u kojoj je prirodni pad -1600.

'Druga je Primorsko-goranska županija s prirodnim padom od oko -1400, skoro -1500, potom slijede Sisačko-moslavačka županija, Karlovačka i Splitsko-dalmatinska. To je pet najgorih županija. Mene je iznenadilo to da se prirodni pad pojavio i u Rijeci, ali i u Splitu i Osijeku, dosadašnjim nositeljima regionalnog razvoja. Približava se i Zagrebu, ali su oni donijeli neke ključne mjere, pa mislim da se to neće dogoditi', kazao je Šterc.

Po njegovom sudu, sve se događa primarno zbog pada rodnosti, a sekundarno zbog iseljavanja.

'Kad se to dvoje spoji, dobivamo lošu demografsku sliku kakva jest. Imamo čitav niz mogućnosti i treba donijeti ključne odluke kojima se to može zaustaviti', rekao je Šterc za N1.