TEMA POSKUPLJENJE PLINA?

Noćni sastanak Plenkovića, Petrova i Marića u Vladi

26.02.2017 u 23:51

Bionic
Reading

U nedjelju navečer u Vladu su stigli premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Bože Petrov i ministar financija Zdravko Marić, javlja N1

Nije poznato koja je tema sastanka, ali vrlo je vjerojatno upravo riječ o najavljenom poskupljenju plina koje izgleda ipak neće biti 23 posto, no koliko će iznositi, trebali bi znati najkasnije do kraja tjedna, javlja N1.

U petak su iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike pustili informaciju da će plin će od 1. travnja sigurno biti skuplji, no Vlada intenzivno pokušava utjecati na stavke koje čine cijenu kako bi poskupljenje bilo što manje Ministarstvo će poskupljenje pokušati ublažiti smanjivanjem udjela u cijeni koji imaju tranzitni i transportni troškovi, troškovi skladištenja, a pokušat će se utjecati i na cijenu koju HEP plaća Ini za domaći plin.

Smatraju također da prostora za uštede ima i kod marži lokalnih distributera. U Ministarstvu tvrde da bi bez tih mjera plin od 1. travnja poskupio za 23 posto, budući da njegova tržišna cijena u zadnje vrijeme raste. Toliko bi poskupljenje, prema neslužbenim izračunima, za građane značilo u prosjeku ukupno 670 kuna godišnje više na računima za plin.