GORDAN JANDROKOVIĆ

'Tijekom lokalnih izbora bit će manjih ili većih napetosti s Mostom'

26.02.2017 u 20:50

Bionic
Reading

U Splitsko-dalmatinskoj županiji HDZ je najjača politička stranka, a to će pokazati i rezultati na predstojećim lokalnim izborima, izjavio je u nedjelju u Splitu glavni tajnik stranke Gordan Jandroković, dodavši kako vjeruje da će tu županiju i dalje voditi sadašnji župan Zlatko Ževrnja, koji ju je značajno unaprijedio.

Jandroković je u Splitu bio na sastanku županijskog odbora HDZ-a o lokalnim izvorima u svibnju, a u izjavi novinarima istaknuo je da je Ževrnja izvrstan kandidat i čovjek.

Osim na županijskoj razini, HDZ vjeruje i u izbornu pobjedu Andre Krstulovića Opare za splitskog gradonačelnika, rekao je glavni tajnik HDZ-am, dodavši da je Krstulović Opara "kvalitetan, najbolji kandidat koji se kloni demagogije i populizma, te vrlo artikulirano govori o tome što Splitu treba". U stranci su optimisti i očekuju da će HDZ zadržati vlast u općinama i gradovima u kojima su i do sada bili na vlasti, a u onim sredinama gdje to nije bio slučaj, očekuju ozbiljnu političku borbu i još nekoliko pobjeda na lokalnim izborima, kazao je.

Na upit novinara je li HDZ u Splitu razgovarao sa Željkom Kerumom o koaliciji, Jandroković je rekao da nema tih informacija i misli da nisu točne, dodavši da je HDZ najjača politička snaga i sigurno će ostvariti izbornu pobjedu. Napomenuo je će se o koalicijama razgovarati u idućem razdoblju.

Jandroković je također osudio pojavu neprimjerenih naljepnica "Serbian family tree" (Srpsko obiteljsko stablo) s obješenim ljudima u Vukovaru, dodavši da su to danas osudili i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i mladež HDZ- a jer je riječ o nečemu što je neprimjereno i neprihvatljivo.

Komentirajući današnje postrojavanje 50-tak pripadnika Autohtone Hrvatske stranke prava (A-HSP) Dražena Keleminca u Zagrebu, kojeg je policija i uhitila zbog kršenja javnog reda i mira, Jandroković je kazao da nema detaljnijih informacija o tome jer je bio u Metkoviću, Opuzenu i Dubrovniku, ali je naglasio da je 'svako isticanje simbola totalitarnog režima, pa tako i fašističkog neprihvatljivo i zaslužuje osudu, te treba biti sankcionirano u skladu sa zakonom'.

Odgovarajući na pitanje jesu li veće šanse da će HDZ nakon izbora koalirati s Mostom s obzirom da su trenutno partneri na nacionalnoj razini, Jandroković je rekao kako su s njima ostvarili politički dogovor da suradnja koalicije na državnoj razini ostane čvrsta i nakon lokalnih izbora.

'Tijekom ovih lokalnih izbora bit će manjih ili većih napetosti, posebno u krajevima kao što je Splitsko-dalmatinska ili Dubrovačko-neretvanska županija, no dogovor je takav da bez obzira što će se ovdje voditi političke borbe, vladajuća većina u Hrvatskom saboru i Vlada budu stabilne. Naša će stranka biti otvorena za post izborne koalicije i za dogovor tamo gdje postoje zajednički interesi i gdje imamo takve ljude koji su spremni na suradnju', zaključio je glavni tajnik HDZ-a Jandroković.