VELIKA FEŠTA

U karnevalskoj povorci u Rijeci preko 10 tisuća maškara

26.02.2017 u 15:49

  • +18

34. Međunarodni riječki karneval

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic

Bionic
Reading

Središtem Rijeke u nedjelju prolazi 32. Međunarodna karnevalska povorka, kao vrhunac Riječkoga karnevala, a u njoj sudjeluje oko 10.400 maskiranih sudionika u 110 karnevalskih skupina sa 74 alegorijskih kola.

Povorka je krenula u podne i kreće se od Rive, preko Ulice Ivana Zajca, Ribarske ulice, Jelačićevog trga, preko Scarpine ulice, Korza, Adamićeve ulice i Jadranskog trga, do povratka u luku. Uzduž trase je postavljeno šest pozornica s kojih voditeljski parovi najavljuju skupine i podižu atmosferu.

Ove godine, uz sudionike iz Rijeke i šireg kvarnerskog područja te drugih dijelova Hrvatske, u povorci sudjeluju gosti iz inozemstva, i to tri skupine iz Italije, iz Ptuja u Sloveniji, skupine iz Herceg Novog u Crnoj Gori i Vrnjačke Banje u Srbiji.

Nakon prolaska posljednje skupine oko 20 sati, a to su tradicionalno Halubajski zvončari, karnevalska skupina Pom-F-Ri s Pomorskog fakulteta u Rijeci će simbolično spaliti Pusta na moru u riječkoj luci, te slijedi zabava u prostoru Ex Port na Delti, pred pozornicom na Korzu te u brojnim kafićima i klubovima u središtu grada.

Oni koje interesira povorka, a nisu mogli doći u središte Rijeke, omogućeno je praćenje uživo putem internetskih stranica Riječkog karnevala, na vlastitom You tube kanalu i na portalu dnevnik. hr te u programu televizije Kanal Ri kao i u radijskom programu Radio Rijeke.

Zbog održavanja povorke, promet središtem Rijeke je u nedjelju u potpunosti zatvoren od 9 do 22 sata. Posebno je regulirano i parkiranje, zbog mnoštva gostiju, sudionika i gledatelja, a javni gradski prijevoz je za putnike tijekom dana besplatan.