OPORBA BIJESNI

Hrvatska napravila (konzervativni) zaokret po pitanju ljudskih prava?

25.02.2017 u 19:13

Bionic
Reading

Saborski zastupnik SDP-a Joško Klisović pozvao je u subotu sve građane Hrvatske da dignu svoj glas protiv zaokreta u području ženskih prava nakon što je Hrvatska zauzela konzervativan stav u raspravi o ljudskim pravima unutar Vijeća Europske unije

'Mislim da nije samo Europa konsternirana, nego i mi u Hrvatskoj nakon što smo čuli da je došlo do tog velikog zaokreta u hrvatskoj vanjskoj politici. Hrvatska se dosad uvijek intenzivno zalagala za prava žena, no sada vidimo da je došlo do promjena i to nas jako brine', izjavio je Klisović upitan za konzervativna stajališta Hrvatske koja su ovih dana poslana u Bruxelles.

Klisović naglašava da je za takva stajališta doznao iz medija, nakon što je Novi list objavio da se u hrvatskom stajalištu, naglašava da termin 'seksualno i reproduktivno zdravlje i prava' ne tumače sve države jednako ni u svijetu ni unutar samog EU te da 'Hrvatska tumači taj termin na način da ne uključuje abortus'.

Osim toga, mediji prenose da se u pismenom stajalištu Hrvatske naglašava da će RH 'posebnu pozornost posvetiti promicanju i zaštiti tradicionalne obitelji, temeljene na braku koji je definiran kao zajednica žene i muškarca te, kao takav, prirodna i temeljna jedinica društva'. Hrvatska je, osim stavova o braku i abortusu, željela naglasiti da je odlučna u namjeri 'podizanja svijesti o nasilju i progonu kršćanske i drugih vjerskih manjina u zemljama u kojima se vjerske slobode ne poštuju u potpunosti, posebno na Bliskom istoku'.

'To je velik i radikalan zaokret u vanjskoj politici na području ljudskih prava', ustvrdio je Klisović, koji je u vladi Zorana Milanovića obnašao dužnost zamjenika ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić.

Istaknuo je i kako je u Hrvatskoj do sada postojao konsenzus na tom području, bez obzira tko je vodio Vladu - HDZ ili SDP.

Kada je riječ o ljudskim pravima u vanjskoj politici, Hrvatska je imala zajedničku platformu na temelju koje je izabrana i u Vijeće za ljudska prava UN-a. Ta platforma se danas odbacuje i uvodi se jedna potpuno drukčija. Ne konzervativna, nego retrogradna, upozorio je Klisović u izjavi novinarima u stanci skupštine Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a, upitan za stajalište Hrvatske na sastanku radne skupine unutar Vijeća EU.

Klisović je napomenuo i da mnoge države EU, koje vode demokršćanske vlade, ne dijele takva stajališta po pitanju ljudskih prava kakve je Hrvatska zauzela sada pod vladom HDZ-a i Mosta.

Plenković: Ne vidim nikakvu dramu

Na pitanje o tome kako je Ministarstvo vanjskih poslova proširilo svoje stajalište o ljudskim pravima i vjerskim slobodama na očuvanje braka kao zajednice muškarca i žene što su neki diplomatski krugovi ocijenili 'konzervativinim', Plenković je odgovorio kako je tu bilo riječi samo o 'pojašnjenju nekih stavova'.

'Mislim da je bila riječ samo o pojašnjenju nekih stavova kada su se formulirala zajednička stajališta EU za Vijeće za ljudska prava EU i ne vidim u tome nikakvu dramu', rekao je Plenković dodajući kako tome ne bi pridavao veliku pozornost.

Stier: Sve je u skladu s Ustavom i Poveljom EU

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier ne vidi ništa neobično u stavu koji je Hrvatska zauzela na sastanku radne skupine unutar Vijeća EU, prenosi Večernji list.

'Mi smo, naravno, podržali zaključak Vijeća EU o tome što su prioriteti u području ljudskih prava u međunarodnim forumima. Ali išli smo s nadogradnjom. Nismo suzili, nego proširili vidike naših aktivnosti. Tražili smo da se uzme u obzir pitanje progona vjerskih manjina i dali smo objašnjenje o tome kako mi interpretiramo pojam seksualnih i reproduktivnih prava', kaže Stier.

Na pitanje je li do njega doprla primjedba neimenovanih stranih diplomata da je Hrvatska tom intervencijom zauzela neliberalnu i krajnje konzervativnu poziciju kao i Mađarska i Poljska, Stier kaže da nije. 'Sve što smo napisali u skladu je s Ustavom RH, Poveljom EU o temeljnim pravima i programom Vlade RH. Mi imamo jasnu politiku, jasne stavove, to su stavovi jedne demokršćanske, narodnjačke stranke', kaže Stier.