OGLASIO SE I HND

Murganić o ubojstvu na Volovčici: Prestrašno je to što se dogodilo

25.02.2017 u 17:27

Bionic
Reading

'Porast nasilja, iako je riječ samo o statistici, prestrašan je. To moramo spriječiti. Međutim, ono što bi bilo puno važnije jest da se okrenemo prevenciji', poručila je, prenosi N1, ministrica Murganić

Na pitanje što misli raste li u Hrvatskoj broj žrtava obiteljskog nasilja i jesu li u slučaju ubojstva trudne 18-godišnjakinje u Zagrebu podbacile institucije, ministrica je kazala:

'Ja ne bih htjela previše komentirati druge institucije, ali u svakom slučaju, ovo što se dogodilo je prestrašno. Porast nasilja, iako je riječ samo o statistici, prestrašan je. To moramo spriječiti. Međutim, ono što bi bilo puno važnije jest da se okrenemo prevenciji, kontroli mladih i sprječavanju bilo kakvih agresivnih ponašanja', kazala je Murganić ističući da je prevencija izuzetno važna.

'Kroz Ministarstvo, kroz različite programe, trudimo se i svjesni smo da to nije dovoljno, pogotovo kada se pojavi ovakav strašan slučaj', dodala je, prenosi N1.

Ministrica misli da su zakoni dobri i da ne postoji ni jedan članak Zakona koji bi dopustio propust slučaja kakav se dogodio u Zagrebu.

'Međutim, ponekad koordinacija i prosudbe dovedu do ovoga. Možda treba biti više koordinacije i edukacije, više osluškivanja i uvažavanja i, ponavljam, prevencija', kazala je Murganić.

HND osudio senzacionalističke novinarske priloge povodom ubojstva mlade Zagrepčanke

Iz Hrvatskog novinarskog društva (HND) u subotu su priopćili kako je više hrvatskih medija objavilo proteklih dana novinarske priloge povodom ubojstva 18-godišnje Zagrepčanke Kristine Krupljan, kršeći Kodeks časti hrvatskih novinara i temeljne profesionalne standarde.

'Krajnje je neprimjereno i neodgovorno objavljivati priloge pune senzacionalističkih informacija, pa čak i nagađanja, realno potpuno nebitnih za sam događaj. Istovremeno takvi medijski sadržaji dodatno traumatiziraju obitelj žrtve, a ni na koji način ne služe potpunijem informiranju i javnom interesu', poručuju u priopćenju iz HND-a.

HND ističe kako je zadaća profesionalno odgovornih novinara i medija da izvješćuju na temelju ključnih činjenica stavljajući ih u ispravan kontekst. Također, zadaća je novinara i medija da preventivno djeluju uporno ukazujući na pogreške u sustavu koje omogućavaju tragediju poput ove, pokušavajući utjecati da se te pogreške isprave.

'U konkretnom slučaju (kao i u mnogim ranijim slučajevima koji su završili tragično), od javnog interesa bilo bi preispitivanje konkretne odgovornosti pojedinaca i institucija za činjenicu da je osvjedočeni nasilnik koji je već ranije teško ozlijedio žrtvu pa čak i usmrtio pješaka automobilom, uopće bio na slobodi i mogao počiniti zločin. Time bi se pokazalo poštovanje prema ovoj i svim ranijim žrtvama sličnih zločina i pomoglo da ih u budućnosti bude manje.

Objavljivanjem senzacionalističkih opisa tragedije i izjava koje nemaju nikakvu stvarnu informativnu vrijednost, samo se dodatno unižava novinarska struka i potiču negativne emocije', upozorava HND.

Ističući da se zalažu za poštivanje etičkih i profesionalnih načela, iz HND-a ujedno podsjećaju da je Novinarsko vijeće časti jedino aktivno samoregulatorno tijelo u hrvatskom novinarstvu te da i svaki građanin može tom tijelu prijaviti sumnju u kršenje Kodeksa časti hrvatskih novinara.