NEGATIVNI IZGLEDI

Plenković o teškoćama Agrokora: Pratimo situaciju

25.02.2017 u 15:32

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković komentirao je probleme u kojima se zatekla najveća hrvatska kompanija Agrokor i druge aktualnosti, javlja N1

Upitan u kojem smjeru razmišlja Vlada kada je riječ o Agrokoru, kojemu je Moody's oborio rejting, ali i upozorio da duguje dobavljačima dvaput dulje od drugih sličnih poduzeća, Plenković odgovara:

'Pratimo situaciju. Ja očekujem i od vlasnika i od menadžmenta Agrokora da obazrivo odgovore na izazove pred kompanijom, vodeći računa o njenoj financijskoj stabilnosti, dobavljačima i hrvatskom gospodarstvu. Vlada ovu cijelu priču temeljito prati', kazao je Plenković.

Savjet i Vlada otvoreni su za postizanje najsmislenijeg rješenja za kupovinu Ine od Mola, prenosi N1 Plenkovićeva razmišljanja. 'IPO HEP-a je itekako na stolu, jer ne generira javni dug', kazao je Plenković.

'Što trebam ponavljati da je IPO HEP-a po meni jedina, najučinkovitija, najbrža, najjednostavnija i najčistija varijanta, s najmanje aktera?', pita Plenković.

Na pitanje o tome kako komentira informaciju koja je izašla u javnost, o tome da Ministarstvo vanjskih poslova - u kojemu je odnedavno Ladislav Ilčić - počelo po pitanju ljudskih prava stavljati veći naglasak na vjerske slobode, što je modus operandi vjerske desnice u inozemstvu, kada se govori o pitanjima istospolnih parova ili prava na planiranje obitelji. Konkretno, upitan je o zabrinutosti dijela diplomatskih krugova koji smatraju da se radi o klizanju udesno.

'Bila je riječ samo o pojašnjenju stavova, kada su se formirala zajednička stajališta EU za vijeće za ljudska prava. Ne vidim nikakvu dramu, ne znam tko je začuđen', kazao je Plenković.

To su sjednice koje dotiču te teme, koje su uobičajene, dodao je. Upitan je stavljaju li ovakva stajališta Hrvatsku među konzervativnije zemlje Europe, poput Poljske i Mađarske, budući da sugerira EU da se u skladu s tim stajalištima postavlja pred Ujedinjenim narodima.

'Kažem vam, to je jednostrana izjava uz određeno stajalište koje je usvojeno u EU i tome ne treba pridavati više pažnje', kazao je Plenković. Tvrdi i da ratifikacija Istanbulske konvencije 'nije zapela'.