UPERENE PROTIV SRPSKE MANJINE

U Vukovaru zalijepili sramotne plakate stabla s obješenim ljudima

25.02.2017 u 14:26

Bionic
Reading

Na autobusnim stajalištima na Trpinjskoj cesti u Vukovaru u petak su se pojavile naljepnice na kojima je ispisano 'Serbian family tree' sa slikom stabla na kojem vise ljudi i slikom Ante Pavelića.

Iz vukovarsko-srijemske policije potvrdili su da je policija napravila očevid i da je cijeli slučaj proslijeđen nadležnom Državnom odvjetništvu.

Podsjetimo, iste naljepnice prije nekoliko dana osvanule su i na glavnom zagrebačkom trgu.

Demokratski savez Srba prstom uperio i u predsjednicu i premijera

O svemu se oglasio i Demokratski savez Srba, stranka iz koje dolazi vukovarski dogradonačelnik Srđan Milaković.

'Najoštrije osuđujemo pojavu naljepnica u Vukovaru s obješenim ljudima na drvetu usmjerenu protiv pripadnika srpske zajednice, ali i svih razumnih i civiliziranih građana ove države. Ovo je samo jedna od sličnih pojava posljednjih godina koju plasiraju nazadne snage koje očigledno smatraju da ovakvo što ima i dalje pogodno tlo i da će naići na simpatiju i poklonstvo kod mnogih. Bujanje ovakvih sadržaja ne čudi u situaciji kada državni vrh (premijer i predsjednica) ima dilema u pogledu fašističkih simbola koji se pojavljuju širom zemlje pa i na najvećem stratištu Drugog svjetskog rata - u Jasenovcu. Ili kada premijer – pravnik po obrazovanju, nastavlja praksu opstrukcije važećih propisa o ravnopravnoj službenoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma u Vukovaru. Ili kada vladajuća stranka - HDZ ponovo na lokalnim izborima kandidira gradonačelnika koji je postotak Srba zaposlenih u vukovarskoj gradskoj upravi za dvije i pol godine svoga mandata smanjio sa 31 posto na 21 posto (umjesto da ga poveća na 35 posto,), navodi se u priopćenju Demokratskog saveza Srba.

DSS se nada da će 'premijer i državna tijela te raznorazna povjerenstva zauzeti svoj stav prije nego što nazadne snage počnu ove svoje ideje provoditi u praksi, ako do tada u demokratskoj Hrvatskoj Srba za vješanje još bude'.

'U međuvremenu pozivamo policijske organe da djelić svoje pažnje i revnosti koju svakodnevno posvećuju kontroli i ukidanju prebivališta pripadnika srpske zajednice u Vukovaru posvete otkrivanju počinitelja ovog nedjela', zaključili su u priopćenju.