ZIP SUSTAV

Žene SDP-a žele jednaki tretman na izbornim listama

25.02.2017 u 14:08

  • +8

Izvještajno-tematska skupština Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Bionic
Reading

Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske u subotu je održao izvještajno-tematsku skupštinu, na kojoj je, uoči lokalnih izbora u svibnju, usvojena Deklaracija o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca na izbornim listama te naizmjenični raspored kandidatkinja i kandidata na izbornim listama

Vršiteljica dužnosti predsjednice Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Hrvatske Karolina Leaković istaknula je da Forum žena SDP-a traži rodni paritet na kandidacijskim listama za izbore za tijela lokalne i područne samouprave te naizmjenično pozicioniranje kandidatkinja i kandidata na listama, po tzv. zip-sustavu.

'Smatramo da je SDP spreman i sposoban da na takav način istupi na lokalnim izborima', poručila je Leaković.

Bernardić: Žene u Hrvatskoj potlačene, kršenje ljudskih prava zabrinjavajuće 

Na skupštini žena SDP-a sudjelovao je i šef stranke Davor Bernardić koji je u izjavi novinarima prozvao vladajuće za neravnopravnost žena u društvu i sputavanje ljudskih prava, te istaknuo da im SDP neće dopustiti da se Hrvatsku pretvori u 'malu turističku destinaciju na Bliskom istoku'.

'Žene su danas u Hrvatskoj potlačene, rade u prosjeku za 12 posto manju plaću od svojih muških kolega, ograničava im se pravo na izbor i na pobačaj', upozorio je Bernardić na početku skupštine održane u hotelu Panorama u Zagrebu. 

Poručio je i da će se SDP suprotstaviti konzervativnoj revoluciji 'koja želi da žene budu potlačene, a Hrvatska postane turistička državica na Bliskom istoku'.

U skladu sa svojim zauzimanjem za prava žena, SDP će se na predstojećim lokalnim izborima apsolutno pridržavati 'kvote žena' na izbornim listama, izjavio je Bernardić, ustvrdivši kako je žalosno da danas u Hrvatskoj na čelu gradskih uprava ima samo sedam posto gradonačelnica.

'Moj je cilj potpuna ravnopravnost u hrvatskom društvu, bez obzira na dob, spol, nacionalnost i vjersku pripadnost', poručio je šef SDP-a.

To znači, istaknuo je, da Hrvatska mora osuditi nasilje i rastuću netolerantnost i sputavanje ljudskih prava, poput ubojstava žena i premlaćivanja navijača i osoba druge nacije.

'HDZ se ponaša kao da vodi restoran u koji dođu kojekakvi nasilnici, tuku razbijaju, jedu, piju, sve na račun hrvatskih građana, na kraju se pokupe i ne plate račun', ustvrdio je upozorivši na izvješće Transparency Internationala koje Hrvatsku ponovno svrstava u grupu korumpiranih zemalja, te na izvješće Amnesty Internationala koje konstatira da se u Hrvatskoj krše ljudska prava.

Kako je moguće da dolazi do povećanja nasilja, netolerancije i broja ubojstava, upitao je šef SDP-a istaknuvši da su pokazatelji kršenja ljudskih prava zabrinjavajući.