PET PREDSJEDNIČKIH KANDIDATA

'Oduzmite koncesiju Novoj TV'

07.12.2009 u 12:39

Bionic
Reading

Pet predsjedničkih kandidata, Josip Jurčević, Damir Kajin, Slavko Vukšić, Boris Mikšić i Vesna Škare Ožbolt, poslalo je oštar prosvjed DIP-u jer ih Nova TV nije pozvala na sučeljavanje koje će se održati na toj televiziji

Predsjednički kandidat Josip Jurčević u pismu poziva Agenciju za elektroničke medije da spriječi najgrublju diskriminaciju koju je u svojem programu najavila Nova TV koja se oglušila na sva upozorenja što ih je uputio njegov izborni stožer.

'Molimo vas da postupite sukladno svojim ovlastima i spriječite najavljenu diskriminaciju, promptnim privremenim ili trajnim oduzimanjem koncesije', stoji u pismu upućenom Agenciji za elektroničke medije koje nam je poslao Jurčevićev stožer.

Nova TV: Nismo javni servis

Nova TV će u skladu sa Zakonom svim kandidatima dati priliku za predstavljanje.S obzirom da Nova TV nije javni servis, kao komercijalna televizija dozvoljavamosi pravo uredničke procjene o načinu praćenja izbora. 

Iz svega proizlazi, tvrde iz Jurčevićevog stožera, da ostale mjere koje su Agenciji za elektroničke medije na raspolaganju – opomena i podnošenje prekršajne prijave – neće spriječiti provođenje diskriminacije te stoga traže promptno privremeno ili trajno oduzimanje koncesije.

'Zbog važnosti sprečavanja navedene diskriminacije, kojom se onemogućuje ravnopravnost kandidata i pravo građana da pod istim uvjetima upoznaju predsjedničke kandidate', Jurčević zahtijeva da Državno izborno povjerenstvo poduzme mjere koje su izravno u njegovoj nadležnosti te da zatraži od drugih nadležnih državnih tijela da se 'promptno uključe u suzbijanje diskriminacije koja se najvjerojatnije temelji na korupcijskoj hobotnici koja je preplavila Republiku Hrvatsku'.

On tvrdi da na Novoj TV svojim ponašanjem krše članak 14. Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske, što je u suprotnosti s priopćenjem Državnog izbornog povjerenstva od 20. studenog 2009. te protivno nizu odredbi Ustava RH i temeljnim demokratskim standardima.