'NI JEDNA DOZVOLA U 2016.'

Ministarstvo gospodarstva opet o izvozu u Saudijsku Arabiju

24.02.2017 u 20:16

Bionic
Reading

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta reagiralo je u petak na medijske napise vezano uz izvozne dozvole za robu vojne namjene, ističući da u 2016. nije izdalo ni jednu dozvolu za izvoz vojne robe u Saudijsku Arabiju te kako žele objektivnim izviješćivanjem spriječiti daljnje manipulacije u javnosti.

'Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u 2016. godini nije izdalo niti jednu dozvolu za izvoz robe vojne namjene u Saudijsku Arabiju.

Izvozna dozvola izdana od strane toga Ministarstva vrijedi godinu dana od datuma izdavanja, dakle slijedećih 12 mjeseci, a ne kalendarsku godinu, iz čega proizlazi da izvoz ostvaren u 2016. može biti realizacija i dijela dozvola izdanih u 2015. godini', ističe se u priopćenju.

Podsjeća se kako je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dužno izraditi i Vladi RH dostaviti na prihvaćanje godišnje izvješće o izvoznim dozvolama za robu vojne namjene za 2016. godinu do 30. travnja 2017. godine, što će, kako se navodi, i napraviti.

S obzirom na duljinu razdoblja za koje su dozvole izdane i rokove pripreme Izvješća, svi vrijednosni podatci s kojima trenutno raspolaže Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta su preliminarni i još uvijek nepotpuni, naglašavaju iz Ministarstva.