PRIHVAĆENA OSTAVKA

'Mesić ostaje kod nas, ne odričemo ga se kao antifašista'

23.02.2017 u 16:39

Bionic
Reading

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA) na sjednici Predsjedništva u četvrtak prihvatio je ostavku bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića kao počasnog predsjednika SABA-e, uz poruku da ga se ne odriču kao antifašista i da mu kao bivšem predsjedniku Hrvatske ostaje ured u prostorijama Saveza

Mesić je krajem siječnja podnio ostavku na dužnost počasnog predsjednika SABA-e u želji, kako je naveo, da Savez poštedi negativnih posljedica nastalih objavljivanjem snimki s njegovim izjavama iz 1990. i 1992. godine u kojima relativizira ustaške zločine u logoru Jasenovac i Dječjem logoru u Jastrebarskom.

'Predsjedništvo je odlučilo prihvatiti ostavku Stjepana Mesića, s tim da ga se Savez ne odriče kao antifašista i svega što je učinio kao antifašist', izjavio je Hini nakon sjednice tajnik SABA-a Miroslav Kirinčić.

Iako na sjednici Predsjedništva nije bilo riječi o Mesićevu uredu, koji za tu namjenu koristi prostorije SABA-e u Hatzovoj ulici u Zagrebu, Kirinčić je kazao da će Mesić ostati u tom prostoru jer to pitanje nije vezano uz njegovu funkciju počasnog predsjednika Saveza.

Mesiću je u lipnju prošle godine ukinut ured izmjenama Zakona o posebnim pravima predsjednika nakon isteka mandata, nakon čega su mu je Savez antifašista ponudio svoje prostorije. Kirinčić je također najavio da će SABA u idućih mjesec dana organizirati znanstveni skup na kojem će obrazložiti svoju odluku i opisati preko 40 godina rada Stjepana Mesića, od 1971. do danas.