ŠAMARANJE BROJKAMA

Tko je ovdje lud: Koliko Hrvatska doista prodaje oružja koje završi u Siriji?

24.02.2017 u 07:00

Bionic
Reading

Ministarstvo gospodarstva svojim je brojkama poklopilo bombastično izvješće Balkanske istraživačke regionalne mreže (BIRN) i OCCRP, Mreže za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije, o drastičnom rastu streljiva i oružja koje Hrvatska prodaje Saudijskoj Arabiji, a koje potom završava u rukama sirijskih islamista. Njihovi podaci višestruko su manji, no za obrat u cijelom slučaju je zaslužan Državni zavod za statistiku koji je potvrdio brojke ovih istraživačkih mreža demantirajući Ministarstvo gospodarstva

Izvješće koje je neki dan osvanulo u medijima sugerira drastično povećanje prodaje u prvom redu streljiva, a onda i oružja koje Hrvatska prodaje Saudijskoj Arabiji, a koje potom završava u Siriji. BIRN i OCCRP svoje izvješće baziraju na statističkim brojkama UN-a. Također tvrde da je Hrvatska svjesna da oružje ne završava kod kupca, tj. Saudijske Arabije već kod treće strane, sirijskih islamista.

Potkrepljuju to činjenicom da Saudijska Arabija ima izuzetno modernu vojsku i nema razloga za sebe kupovati streljivo i vojnu opremu koje Hrvatska ima na zalihama, a koje datiraju još iz vremena Jugoslavije te s početka 90-tih. Uz to upiru prstom u hrvatske vlasti tvrdeći da prikrivaju podatke o prodaji oružja i prozivaju ih za netransparentnost.

Brojke Ministarstva višestruko niže

No, što o ozbiljnim optužbama kažu prozvani, prije svega Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta? Oni za tportal tvrde da je u 2016. ostvaren izvoz u tu zaljevsku zemlju u iznosu od 7,5 milijuna eura, dok prema podacima Ujedinjenih naroda kojima barataju navedene istraživačke mreže taj je iznos višestruko veći – 77 milijuna eura.

Njihovu tvrdnju djelomično je potvrdio i Hrvatski zavod za statistiku demantiravši Ministarstvo gospodarstva. Kažu da je u 2016. U Saudijsku Arabiju izvezeno oružja u vrijednosti od 5,3 milijuna eura te streljiva vrijednog 73,2 milijuna eura. Ti su podaci dobiveni od Carinske uprave.

Informacijski metež pojačava i tvrdnja Ministarstva gospodarstva da je njihov iznos od 7,5 milijuna eura zapravo rezultat dozvola za izvoz oružja izdanih 2015. Te da u 2016. nije izdana niti jedna dozvola za izvoz oružja u Saudijsku Arabiju.

Uz, to negiraju i prigovore o netransparentnosti i poručuju da su godišnja izvješća dostupna na njihovim internetskim stranicama. Posljednjih nekoliko godina doduše u izvješćima nema konkretnih zemalja u koje je oružje izvezeno kao ni imena gospodarskih subjekata što je ranije bio slučaj.

Hrvatska: Ugovori su čisti. No jesu li doista?

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta za tportal je potvrdilo kako nema saznanja da dio oružja prodano Saudijskoj Arabiji završava u Siriji. U ugovoru je ta zemlja navedena kako krajnji korisnik te im je Saudijska Arabija dala garanciju za lokaciju i svrhu uvezenog oružja.

Ipak, Hrvatska kao potpisnica Sporazuma o trgovini oružjem trebala bi osigurati da se oružje ne preusmjerava. Portugalska poslanica EP-a iz redova Socijalista Ana Gomez je odgovorila na istraživanje BIRN-a i OCCRP-a tvrdnjom kako Hrvatska krši zajednički stav EU o izvozu oružja i Sporazum o trgovini oružjem UN-a.

Rob Perkins‏, istraživač za ATT Monitor, organizacije koja analizira utjecaj Sporazuma o trgovini oružja, odgovorio na nalaze putem Twittera, napisavši 'Hrvatska kao članica Sporazuma o trgovini oružjem mora osigurati da se oružje ne preusmjerava.'