BITKA ZA ZAGREB

Mrak Taritaš ljuta na SDP-ovce, čašu joj prelila priča o podjeli fotelja

Bionic
Reading

Kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak Taritaš i ljudi iz njezina izbornog stožera ljuti su na kolege iz SDP-a koji u medijima licitiraju s podjelom fotelja kao preduvjetom da podrže njezinu kandidaturu. Gotovo svakodnevno iz SDP-a se u medije plasiraju priče kako je njihov uvjet podrške Mrak Taritaš taj da nakon njene eventualne pobjede SDP-ovac bude šef Holdinga, da SDP ima jednog dogradonačelnika i predsjednika Gradske skupštine te da na zajedničkoj izbornoj listi na zagrebačkim izborima omjer bude 5 prema 1 u korist SDP-a

'Iznervirani smo informacijama koje iz SDP-a cure u medije. Te njihove priče o podjeli funkcija u slučaju pobjede Anke Mrak Taritaš na izborima za gradonačelnika Zagreba počele su štetiti našoj kampanji. To šteti i Anki i HNS-u, ali i SDP-u', kaže izvor blizak Anki Mrak Taritaš.

Zapravo te priče, upozorava, u ovom trenutku mogu koristiti jedino Milanu Bandiću. Anki Mrak Taritaš očito jako smeta što medijski prostor pune odnosi između SDP-a i HNS-a, a ne njezina kampanja i borba protiv Bandića. Naš izvor je uvjeren kako na izborima u Zagrebu izlaznost birača mora biti najmanje 50 posto, možda i veća, da se pobijedi Bandića.

'SDP-ove medijske licitacije o podijeli funkcija, ti umjetno stvoreni fajtovi SDP-a i HNS-a oko toga tko će biti budući šef Zagrebačkog holdinga, mogu samo demotivirati građane za izlazak na birališta. A nama treba velika izlaznost', kaže naš izvor.

Baš zato što je svjesna da je za pobjedu protiv Bandića uz veliku izlaznost potrebna jako široka potpora birača raznih političkih preferencija, Anka Mrak Taritaš i njen tim cijelio vrijeme grade nadstranačku kampanju s naglaskom na ponudu najboljih rješenja za najveće gradske probleme. Priče o definiranju stranačkih kvota u budućoj gradskoj vlasti u potpunoj su koliziji s tako koncipiranom kampanjom, napominje izvor blizak Mrak Taritaš.

Unatoč nezadovoljstvu HNS-a, u SDP-u su uvjereni da će uspjeti dogovoriti suradnju do kraja mjeseca.

'Da, spominjanje Holdinga u medijima, to se nije trebalo tako raditi, ali i u HNS-u moraju biti realni. Mi smo najjača stranka u Zagrebu', kaže nam jedan od naših sugovornika iz SDP-a, davši do znanja da bez SDP-a HNS ne može složiti vlast u Zagrebu. Priče o pozicijama, slaže se nekoliko naših sugovornika iz SDP-a, svakako štete i HNS-u, ali i SDP-u.


'Prvo trebamo dogovoriti programe, a tek onda možemo govoriti o pozicijama na listama i ostalome', poručuje jedan visokopozicionirani SDP-ovac. Razgovori između dviju stranaka se nastavljaju, no zasad, kažu nam SDP-ovci, nije ništa službeno dogovoreno.

I naš izvor blizak Mrak Taritaš kaže kako vodstva SDP-a i HNS-a već neko vrijeme razgovaraju s ciljem postizanja dogovora na nacionalnoj razini o zajedničkom izlasku na lokalne izbore u velikoj većini županija i većih gradova. A  tek će se nakon postizanja takvog dogovora priča spustiti na konkretne razgovore po županijama i gradovima, pa tako i oko Zagreba.

Anka Mrak Taritaš inzistira na programima i ljudima – od kojih su mnogi nestranački, koji bi te programe mogli realizirati nakon što pobijedi na izborima.

'To je ključno u našoj kampanji. Želimo sa SDP-om dogovoriti zajednički program kakio bismo odmah nakon izbora mogli krenuti s realizacijom', zaključuje naš izvor.

U krajnjem i definitivno neželjenom slučaju, napominje naš izvor, moguće je da se na kraju Mrak Taritaš zahvali SDP-u te da zagrebački HNS na izbore izađe sa svojom listom za Skupštinu.