SDSS PORUČUJE

'Želimo mirnu kampanju, ali od ćirilice u Vukovaru ne odustajemo'

22.02.2017 u 22:22

Bionic
Reading

Koliko je pitanje ćirilice važno za srpsku nacionalnu manjinu u Vukovaru kao i tamošnje političare pred lokalne izbore, samo tri godine poslije razbijanja ćirilićnih ploča i odluke Ustavnog suda o dvojezičnosti? Dok SDSS od toga 'ne može odustati' jer im je to pravo zakonski regulirano, svima će ipak u utrci po nove mandate biti presudan gospodarski razvoj i zaustavljanje iseljavanja mladih s krajnjeg hrvatskog istoka

'Ne radi se samo o ćirilici već i o školama, jer smatramo da zakon nije ispoštovan. Od toga ne možemo odustati, ne zato što politiziramo već zbog toga što je tako zakonom regulirano. Uvažavajući demokratske principe i vladavinu prava, te ćemo teme, kada su u pitanju nacionalne manjine, ne samo mi već i sve ostale koje ovdje žive, sigurno stavljati na dnevni red i tražiti sugovornike. U tome ne vidim ništa loše, ali na jedan drugačiji način, kroz razgovore', kaže za tportal Đorđe Ćurčić, predsjednik vukovarskog SDSS-a.

Njihovi konkretni stavovi kao i kandidati za izbornu utrku bit će poznati tijekom ožujka. Ono što već sada znaju jest da će na izbore u Vukovaru izići samostalno.

'U kampanji ćemo se kloniti teških izjava, isključivosti i okrenuti onome što doprinosi miru, životu i prosperitetu grada. Svaka loša, jednostrana ili isključiva izjava pojedinaca nam šteti. Što se tiče partnera, otvoreni smo za suradnju sa svima koji žele prosperitet za Vukovar i njegove građane, a ne one koji će nas vući natrag, osim naravno HSP AS i HKS-a što ne možemo prihvatiti jer smo svjetonazorski jako daleko, a s druge strane njihove ranije izjave naše biračko tijelo i stranka ne može podržati', dodaje on.

Aktualni gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) smatra kako su žučne rasprave o dvojezičnosti u gradskim klupama u kojima  trenutno sjedi sedam HDZ-ovaca, četiri SDP-ovca i isto toliko SDSS-ovaca, dva HKS-ovca te po jedan HNS-ovac, SNS-ovac, HDSSB-ovac i član MB 365 stranke, iza njih.  

'Što se tiče ćirilice, najbolje u prilog tome govore zadnje dvije godine jer je to pitanje bilo nametnutno od strane Kukuriku Vlade. Vjerujem kako imamo puno važnijih problema oko kojih smo se svi našli u Vukovaru i postigli konsenzus poput kanala Dunav-Sava, koje držimo bitnim za grad. Apsurdno je sada trošiti energiju na stvari koje građanima ne osiguravaju bolji život', odgovara za tportal Penava koji odbacuje mogućnost koaliranja na predstojećim lokalnim izborima sa SDSS-om, ali napominje kako postoji mogućnost normalnih odnosa koje nastoje uspostaviti sa svakom političkom strankom u čemu ne prave razliku. 

O koaliciji sa SDSS-om ne razmišljaju niti u vukovarskom SDP-u koji ćirilicu ne smatraju niti dominantnim pitanjem u predstojećoj kampanji.

'Mislim kako će SDSS ići sam, nitko s njima neće biti u zvaničnoj koaliciji. Što se tiče dvojezičnosti, to je pitanje poštivanja zakona, a što se tiče ćirilice, mislim kako ona neće biti dominantna u kamapnji. Trenutno to nitko ne poteže u Vukovaru gdje, što se toga tiče, vlada status quo. Više nitko ploče ne razbija, one nikome ne smetaju jer se nema koga rušiti. Ćirilica se koristila, na žalost, u političke svrhe, a ne racionalne i poštivanje zakona. Možda će nekome opet postati zanimljivo političko pitanje, ali mislim kako ne bi trebalo', odgovara tportalu vukovarski SDP-ovac Goran Bošnjak