DODATNI NAPORI

Vlada određuje najvišu cijenu plina za građanstvo

21.02.2017 u 20:49

Bionic
Reading

Vlada bi na sjednici u četvrtak trebala odrediti najvišu cijenu plina za kućanstva, izjavio je državni tajnik Ante Čikotić novinarima u utorak navečer, nakon sastanka na temu plina između premijera Andreja Plenkovića i predstavnika Ministarstva zaštite okoliša i energetike

'Ulažemo dodatne napore kako bi prošli kroz sve stavke strukture cijene plina i kako bi našli prostora da građani ne osjete, a cilj je da se poslovanje državnih tvrtki, transportnog sustava i svih ostalih elemenata racionalizira u cilju smanjenja udara', rekao je Čikotić. Kazao je kako ne može sada reći kakva će biti cijena, ali je dodao da će odluka biti donesena na Vladi. 

Sabor je u petak izmijenio Zakon o tržištu plina koji ide u smjeru djelomične liberalizacije tržišta tog energenta ukidanjem obveze proizvođaču plina da cjelokupnu proizvedenu količinu prirodnog plina plasira opskrbljivačima na teritoriju Hrvatske. 

Vladu se obvezuje da osigura stabilnu opskrbu kućanstava plinom te da odredi najvišu cijenu za kupce iz te kategorije. Premijer Plenković je u ponedjeljak rekao novinarima da će se svakako ići za tim da se zaštite hrvatski građani, to jest potrošači.