DOBRO TEMPIRANA GRADNJA

Nije Zagreb balkanska kasaba: na Britancu niče nova Bandićeva fontana

21.02.2017 u 09:30

  • +2

Fontana na Britancu biti će gotova do početka kampanje za lokalne izbore

Bionic
Reading

Radovi na zagrebačkom Britancu ovih su dana opet u punom jeku i taman nekako pred lokalne izbore niknut će tamo nova fontana promjera osam metara, a bit će uređen i rotor te će sjeverno od njega biti ukinuti kosi parkinzi i napravljen park

'Bit će Zagreb bolji od Beča i Rima, nismo mi balkanska kasaba', poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u srpnju prošle godine najavljujući gradnju još jedne fontane, ovaj put na Iličkom placu, kako se gradonačelnik voli povijesno obraćati Britancu. Doduše, on je i u nekoliko navrata opetovao da se 'nikakva fontana neće graditi na Iličkom placu, nego sjeverno od njega', kako je precizirao prošloga ljeta, a nekoliko mjeseci kasnije poručio:'Bit će to najljepša mala šetnica i odmorište za građane Britanca. Umjesto parkinga bit će jedan prekrasan park'.

Radovi koji su odmah izazvali nezadovoljstvo građana, podsjetimo, počeli su lani u listopadu, ali su zaustavljeni početkom studenoga jer je građevinska inspekcija Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja po nalogu DORH-a otkrila da je Grad Zagreb kao investitor izvodio građevinske radove bez glavnog projekta. No, brzo se pokazalo da je Grad pribavio potrebne dozvole, a zamjenica pročelnika gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Zrinka Paladino tada je izjavila Hini da je DORH-ova odluka 'u uzročno posljedičnoj vezi' s njezinim iskazom u DORH-u nakon što je i javno progovorila o navodnim nepravilnostima u radu gradskih institucija.

Ovih dana radovi na izgradnji fontane i uređenju Britanca ulaze u završnu fazu i čini se da će biti dovršeni taman pred lokalne izbore, na kojima Bandić hvata još jedan mandat na čelu Zagreba iz čijeg su Ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet uz Bandićev potpis gradskom zastupniku HNS-a Tomislavu Stojaku odgovorili i što se točno (g)radi na Britancu.

Što sve niče na Britancu?

'Uređenje Britanskog trga započelo je zbog potrebe sanacije dotrajalog asfaltnog zastora te poboljšanja regulacije i protočnosti prometa u široj zoni raskrižja Pantovčak, Britanski trg, Nazorova i Kukuljevićeva. Novom regulacijom prometa oformljeni su prometni otoci koji su omogućili njihovo krajobrazno oplemenjivanje. Takav prošireni zahvat zahtijevao je višu razinu tehničke dokumentacije od prvobitno pribavljene i provedbu postupaka javne nabave za izvođenje radova, a za što je potrebno izvjesno vrijeme', objasnili su iz Gradskog ureda za prostorno uređenje.

Ističu da je 'projektom je predviđena rekonstrukcija kolnih i pješačkih površina Britanskog trga od Ulice Radnički dol do Ulice Pantovčak. Na raskrižju ulica Pantovčak, Ulice Ivana Kukuljevića i Britanskog trga izvest će se rotor vanjskog radijusa 15 metara, unutarnjeg radijusa 9,5 metara i unutarnjeg zaštitnog prstena širine 1,5 metara. U središnjem zelenom pojasu predviđa se izgradnja fontane promjera osam metara. Sjeverno od rotora ukinut će se kosi parkinzi i izvesti zelena površina s parkom'.

'Park će biti središnje postavljen unutar zelene površine dimenzija 30,40 x 4,50 metara opločen kamenim pločama s betonskim klupama. S obje strane parka u zelenoj površini predviđa se drvored sa sadnicama Gledičija. Na sjevernoj strani trga kod Ulice Radnički dol predviđa se izvođenje zelene površine izvedbom travnatih rešetki nosivosti 100 kN radi omogućavanja pristupa vatrogasnim vozilima. Na dijelu zelenog otoka predviđena je izvedba kamenih opločenih površina i sadnja tri stabla Gledičija. Zadržava se položaj postojećih autobusnih stajališta kao i prometno rješenje sjeverne strane trga s jednosmjernim ulicama', navodi se u odgovoru Grada koji Stojak objavio i na svojem Facebooku.

'Kad ćemo mi Rim stići?'

Koliko će sve to koštati, gradonačelnik će, kako je najavio, otkriti kad sve bude dovršeno, a u najavi gradnje fontane kazao je da će ona 'stajati 100.000, 150.000 kuna. Otkrivamo javne prostore, da napravimo sadržaje za naše sugrađane. Zagreb to zaslužuje. Mi smo europska metropola'. Prema njegovoj računici, premda je izjavio da 'kad napravi četiri fontane, može umrijeti', poznato je da gradnji fontana neće tako skoro biti kraj jer ih Zagreb treba još barem četrdesetak.

'Kao što su rimske fontane u Rimu, a on ima 224 fontane. Kad ćemo mi Rim stići? Rim ima 224 fontane, a mi sedam, osam. Mi smo od Rima manji četiri puta. Znači, mi bismo trebali imati jedno pedesetak fontana. Zasad ih sve skupa, kad zbrojimo, imamo deset. Eto, moramo napraviti 40', još je lani izračunao Bandić, a jesu li baš one doista sadržaji koje građani stvarno žele jasno će pokazati na izborima u svibnju.