TVRDI DA JE NEVIN

Tomislav Saucha napušta SDP

20.02.2017 u 20:14

Bionic
Reading

Saborski zastupnik SDP-a Tomislav Saucha, kojeg USKOK sumnjiči da je dok je bio predstojnik Ureda premijera Zorana Milanovića putem lažnih naloga za putovanja posebnih Milanovićevih savjetnika izvukao iz državne blagajne nešto više od 500 tisuća kuna, više nije član SDP-a

Saucha je danas predsjedniku stranke Davoru Bernardiću poslao pismo u kojem ga obavještava da je svojoj matičnoj organizaciji s današnjim danom poslao ispisnicu iz stranke. Saucha u pismu tvrdi da je nevin i da je uvjeren kako će to dokazati u pravosudnom postupku.

Nakon što dokaže svoju nevinost Saucha se planira vratiti u SDP. Odsad će djelovati kao nezavisni saborski zastupnik te će se povući iz svih radnih tijela Sabora u koje je imenovan ispred SDP-a.

U stranci, neslužbeno doznajemo, pozdravljaju ovakvu Sauchinu odluku te njegov čin drže moralnim. Također, doznajemo kako vrh SDP-a nema ništa protiv toga da se Tomislav Saucha vrati u SDP ako pred pravosudnim tijelima dokaže svoju nevinost.

Sauchino pismo prenosimo u cijelosti:

'Član sam Socijaldemokratske partije Hrvatske već punih 17 godina. U radu za SDP uvijek sam se trudio pridonositi stranci i kvaliteti njezinih politika. Ovim pismom vas želim obavijestiti da sam svojoj matičnoj organizaciji (...) poslao s današnjim danom ispisnicu iz SDP-a. Želim još jednom ponoviti da sam nevin te sam uvjeren kako ću to dokazati kroz postupak. Cilj mi je, koliko je to u mojoj moći, otkloniti svoju osobnu situaciju od stranke i svojih kolega u SDP-u. Odlučio sam se ispisati iz članstva stranke kako ona ne bi bila opterećena mojim osobnim slučajem. Isto tako, želim vas obavijestiti da se povlačim sa svih dužnosti iz radnih tijela Hrvatskog sabora koje obavljam u ime SDP-a. Onog trenutka kada se s mojeg imena skine svaki trag sumnje namjeravam podnijeti ponovni zahtjev za učlanjenjem u Socijaldemokratsku partiju Hrvatske.'


Podsjetimo, Saucha je u petak pušten na slobodu iz istražnog zatvora u Remetincu, u kojem je bio pritvoren zbog opasnosti da bi na slobodi mogao utjecati na sedmero svjedoka u istrazi koju je Uskok pokrenuo zbog krivotvorenja naloga za službena putovanja, odnosno sumnje da je kao predstojnik Ureda premijera Zorana Milanovića zlouporabio položaj i ovlasti te krivotvorio službene ili poslovne isprave.

Iz istražnog zatvora Saucha je izašao nakon što je Uskok ispitao sve svjedoke na koje bi eventualno mogao utjecati.

Tužiteljstvo sumnja da je Saucha na štetu proračuna pribavio korist veću od 540.000 kuna i 1360 eura, a nezakonitosti je navodno počinio od studenog 2013. do siječnja 2016.

Uskok tvrdi da je lažirano 117 putnih naloga na ime Milanovićevih savjetnika Slavka Goldsteina, Siniše Petrovića i Nevena Budaka koji su istražiteljima otkrili da nisu bili na putovanjima ni primili dnevnice.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, istražitelji optužbu protiv Sauche temelje i na iskazima Zvonka Matišića, ravnatelja Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade, te njegove zamjenice Terezije Matić, koji tvrde da je Saucha, suprotno njegovim riječima, znao za sporne naloge.