NAKON OTKRIĆA TPORTALA

DORH istražuje krivotvorenje odluke Gradskog vijeća Splita

20.02.2017 u 18:56

Bionic
Reading

Slučaj falsificiranja odluke splitskog Gradskog vijeća iz 2010., kada je usvojeni dokument naknadno izmijenjen kako bi se po svemu sudeći pogodovalo privatnom koncesionaru svih gradskih tržnica i ribarnica, preuzelo je Državno odvjetništvo

Kako je potvrđeno tportalu, u DORH-u je formiran kazneni predmet i pokrenuti su izvidi kako bi se utvrdilo tko su autori krivotvorine i o kojoj vrsti kaznenog djela se radi. Idućih dana slijedi ispitivanje glavnih aktera. 

Povod za reakciju Odvjetništva prošlotjedno je otkriće tportala da je u mandatu bivšeg gradonačelnika Splita Željka Keruma s privatnom tvrtkom Hippos, koncesionarom deset gradskih tržnica i glavne ribarnice, potpisan ugovor o produljenju koncesije na dodatnih deset godina različit od ugovora koji je prethodno usvojilo Gradsko vijeće. Dok se u originalu dokumenta ostavlja mogućnost da Grad Split suvereno određuje namjenu vlastitih gradskih površina, u potpisanom ugovoru, pojednostavljeno rečeno, intervencije su moguće samo ako se na mjestu današnjih tržnica dogodi nova izgradnja. Kako je to malo vjerojatno, potpisanim je ugovorom Split de facto izgubio nadležnost nad svojim prostorom. 

Kako smo već pisali, tadašnji gradonačelnik Željko Kerum za tportal je izjavio da ništa nije potpisao, već je u to doba svojim suradnicima - kojima 'bezgranično vjeruje' - povjerio faksimil potpisa. Javno je pozvao da se cijeli slučaj ispita. 

Njegov bivši zamjenik Jure Šundov ustvrdio je da se ne sjeća konkretnog događaja, ali siguran je da je sve bilo po zakonu, dok su preostale dvije osobe čiji se potpisi nalaze na dokumentu ostale nedostupne - jedan je nekadašnji gradonačelnikov savjetnik, a drugi pročelnik koji je u međuvremenu otišao na bolovanje. 

Državno odvjetništvo dalje će raspetljavati aferu.