UREĐIVANJE GLASILA

Manjinci stali uz Pupovca i Novosti, kontra Željke Markić

20.02.2017 u 11:27

Bionic
Reading

Klub zastupnika nacionalnih manjina jednoglasno je na sjednici održanoj 17. veljače odbacio navode udruge U ime obitelji sadržane u izvještaju kojeg su poslali i u Sabor, a odnose se na ograničavanje slobode izražavanja i neovisnosti redakcijske politike tjednika srpske nacionalne manjine 'Novosti'

'Smatramo da tiskovine i drugi mediji nacionalnih manjina trebaju biti ravnopravne u svojim uređivačkim politikama s ostalim medijima u Hrvatskoj te da je svako pozivanje na njihovu diskriminaciju protivno kako Ustavu, tako i međunarodnim dokumentima koji uređuju manjinska prava, a među njima i pravo na slobodno i neovisno informiranje', stoji u odgovoru Kluba zastupnika nacionalnih manjina na izvješće udruge U ime obitelji.

Podsjećaju i da je sudjelovanje zastupnika nacionalnih manjina u radu Vladina Savjeta za nacionalne manjine uređeno Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina kao jedna od dužnosti zastupnika nacionalnih manjina koja se potvrđuje rješenjem Vlade.

Čelnici udruge U ime obitelji optužili su tjednik 'Novosti', koji izdaje Srpsko narodno vijeće (SNV), da ne radi u skladu s uvjetima dodjele proračunskog novca te da u svojim člancima širi mržnju, netrpeljivost i netoleranciju prema hrvatskom narodu. Stoga su zatražili da SNV vrati dodijeljenih 3,2 milijuna kuna koji još nisu raspoređeni, te da mu se onemogući javljanje na javni poziv Savjeta za nacionalne manjine u roku tri godine.

Udruga je ponijela i prijavu Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa protiv Milorada Pupovca, navodeći da je kao saborski zastupnik i predsjednik SNV-a bio u istom tijelu koje je dodjeljivalo financijska sredstva i u tijelu koje je financijska sredstva primilo. Osim toga, udruga je ustvrdila da je Pupovac također u sukobu interesa kao član Savjeta za nacionalne manjine i kao član saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

'Novosti' i SNV odbacili su optužbe U ime obitelji da šire mržnju prema hrvatskom narodu ustvrdivši kako svojim sadržajima kritički progovaraju o vlasti i svima koji su na pozicijama moći te tako, štoviše, promiču i štite osnovne ustavne vrednote.