ANTE ČIKOTIĆ:

'Moramo liberalizirati tržište plina zbog tužbe MOL-a Bruxellesu'

19.02.2017 u 21:51

Bionic
Reading

Državni tajnik za energetiku Ante Čikotić izjavio je u središnjem HRT-ovom Dnevniku da se želi zahvaliti na vanjskopolitičkim nastojanjima predsjednice RH u rješavanju gorućih pitanja oko plina. U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, a i cijela Vlada, rješavamo intenzivno ovo pitanje već zadnja tri mjeseca, rekao je Čikotić

Želimo pomoći građanima i s jedne i s druge strane da im osiguramo čisti zrak, kazao je Čikotić misleći na građane Slavonskog Broda i Bosanskog Broda. Jedini put u tom smjeru je modernizacija rafinerije putem plinofikacije. Hrvatska je jedini realni partner Bosni i Hercegovini, ali naša nastojanja nisu dovoljna. Moramo i s druge strane ubrzati procese. BiH mora i brže i jače odgovoriti na naša pitanja i zahtjeve. Mi smo spremni financirati dio do same interkonekcije, dodaje državni tajnik za energetiku i ističe kako ne želi da građani budu žrtve nekih geopolitičkih previranja te da je ovo dobra prilika za BiH da krene u proces plinofikacije.

Govoreći o liberalizaciji tržišta plina Čikotić je rekao da su, nažalost, cijene plina na međunarodnom tržištu porasle. Mi kao proizvođači plina imamo neke alate koje možemo iskoristiti. Ne želimo da se ta cijena prebije preko leđa građana. U finalnoj smo fazi pregovora sa svim sudionicima i u kratkom vremenu bi trebali izaći s tom cijenom, ali se nadam da ćemo je uspjeti obuzdati.

Do liberalizacije tržišta plina došlo je zbog tužbe MOL-a prema Europskoj komisiji. Mi smo pod mjerama i moramo ići u smjeru liberalizacije, ali imamo prostora da našoj industriji i građanima i dalje osiguramo uvjete koji su čak i bolji od tih tržišnih, rekao je Čikotić.

Na pitanje zna li se koliko će biti povećane naknade za obnovljive izvore i kako će to utjecati na račune za struju Čikotić je kazao da je bilo dosta spinova u vezi s tim u posljednje vrijeme. Ako usporedimo cijenu od 31. prosinca 2016. godine s cijenom koja će biti idući mjesec onda ćemo demistificirati problem. Mi činimo sve da obuzdamo cijenu električne energije. I ove godine će biti smanjenje cijene električne energije u odnosu na 2016. godinu, rekao je između ostalog Čikotić za središnji Dnevnik HRT-a.