GUGLANJE POLITIČARA

Milinović diže utege, Adlešič je pred oltarom...

06.12.2009 u 20:48

Bionic
Reading

Političarima pamtimo gafove i sve zabavne stvari. Privatne stvari su ono o čemu korisnici interneta najčešće žele znati informaciju više, ne mareći pritom koliko su provjerene ili službene

Proizlazi to iz analize najčešće traženih pojmova na najpopularnijoj internetskoj tražilici Google. hr, vezanih uz ime naših najpoznatijih političara. Zatraži li se na Google. hr određeni pojam, sam pretraživač ponudit će deset najčešće pretraživanih kovanica vezanih uz taj pojam.

Pokušate li s imenima naših ministara, saborskih zastupnika ili predsjedničkih kandidata, dobit ćete zabavnu lepezu tema koje zanimaju korisnike interneta. Nemamo podataka o tome koliki je broj građana zapravo upisao određeni pojam ni koje vremensko razdoblje Google.hr 'pamti', no već i krajnje površna analiza slaže se s općom slikom o 'zanimljivosti' pojedinih političara.

Kratak popis dosadnih

Tako, primjerice, o Ivi Josipoviću i Vesni Pusić ili članovima Vlade Davorinu Mlakaru, Radovanu Fuchsu i Slobodanu Uzelcu nećete naći ništa zabavno, već standardnu ponudu njihovih punih imena i funkcija.

Darko Milinović, ministar zdravstva

Lički Putin, dizač utega, kauboj...

Kontroverzni ministar najčešće se 'pretražuje' kao 'Milinović kauboj', 'Milinović Putin' i 'Milinović diže utege' - asocijacije na njegov fotosession kada se fotografirao samo u sportskim gaćicama kako kosi travu i diže utege. Izjavio je da je mišićavi ruski premijer Vladimir Putin, koji je slikan kako gol do pasa jaše konja, za njega 'mala beba'. Traženi su i pojmovi 'Milinović umjetna oplodnja' i 'Milinović cjepivo'.

Jadranka Kosor
Đurđa Adlešič, potpredsjednica Vlade

Napokon 'da' pred oltarom

Nakon što se u travnju, 20 godina nakon sklapanja građanskog braka, Đurđa Adlešič odlučila sa suprugom Staškom vjenčati i u crkvi, to je korisnicima Google pretraživača najinteresantnija vijest vezana za potpredsjednicu Vlade. Adlešič je ceremoniju obavila u marijanskom svetištu u Mariji Bistrici. Nakon obreda, izjavila je da se 'osjeća udano'.

Jadranka Kosor, premijerka

Razbjesnila je 'djevojka sa sela'

Vezano uz premijerku, korisnici interneta najzainteresiraniji su za njezin dogovor sa slovenskim kolegom, pa su najčešće upisivali 'Kosor Pahor'. I sukobi unutar HDZ-a bude interes javnosti pa slijedi traženje kovanice 'Kosor Bebić'. Na visokom je petom mjestu i 'Kosor Severina'. Severina je kritizirala Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, a premijerka joj je bijesno odgovorila da je ne zanima 'djevojka sa sela'.

Bianca Matković, ministrica bez portfelja

Ministricu sada svi znaju po tepihu

Petar Čobanković

Surferi su željeli znati više o 'aferi tepih'. Naime, mediji su objavili da je premijerka u zategnutim odnosima s ministricom bez portfelja, pa je Matkovićki iza leđa naredila da se iz njezina ureda ukloni tepih koji si je Bianca odabrala u jednoj drugoj kancelariji. Ministrica je iz inata donijela tepih od kuće.

Petar Čobanković, ministar poljoprivrede

Slavni pad u vodu na raftingu

I tri godine nakon slavnog izleta na Zrmanju, uz Čobankovića na tražilici i dalje se najčešće veže pojam 'rafting'. Čobanković je 2006. fotografijama na kojima se neuspješno nastoji održati u čamcu, a naposljetku i pada u vodu, osvojio javnost.

Željka Antunović, saborska zastupnica SDP-a

Svi žele vidjeti te 'dobre noge'

Iako je rijetko predmet trač-rubrika, Željka Antunović, čini se, izgledom plijeni surfere. Tako je među deset najčešće traženih pojmova vezanih uz nju kovanica 'željka antunović noge'. Na brojnim forumima piše se o njezinim 'dobrim nogama', koje, tvrde, posebno seksi izgledaju u crnim najlonkama i štiklama.

Božidar Kalmeta, ministar prometa

Božidar Kalmeta

Razvod, HAC i afera s vozačem

Privatne i poslovne afere vezane uz ministra Kalmetu najzanimljivije su korisnicima interneta. Među deset najtraženijih složenica nalaze se 'Kalmetin vozač', 'Kalmeta HAC' i 'Kalmeta razvod'. Kalmetin vozač Danijel Miočić osuđen je na 15-mjesečnu zatvorsku kaznu zbog iznude jer je reketarenjem i prijetnjama pokušao iznuditi 460 tisuća kuna, odnosno 10 posto provizije za namještanje posla asfaltiranja cesta na području Cetingrada. O 'aferi HAC', u kojoj je uhićena bivša uprava te tvrtke, ministar je oba puta tvrdio da ništa nije znao. Njegov je razvod, pak, također punio trač-rubrike. On se na razvod odlučio nakon osam godina tajne veze sa suradnicom iz Poglavarstva Zadra Dolores Grdović, i to kada je ona ostala trudna.

Andrija Hebrang, predsjednički kandidat HDZ-a

Sramota zbog jednog kviza

'Hebrang kviz' i 'Hebrang youtube' kao najčešće traženi izrazi vezani uz Hebranga sami za sebe govore koliko je širokoj javnosti bio zanimljiv kviz HTV-ove emisije Dossier.hr, u kojem su predsjedničkim kandidatima postavljana pitanja iz hrvatske povijesti i političke sadašnjosti. Najupečatljiviji je bio Hebrang, koji nije znao odgovore na neka osnovna pitanja, poput datuma kada se obilježava godišnjica akcije Oluja.

Branko Vukelić, ministar obrane

Vukelićev most

Most koji vodi u ministrovo selo

'Vukelić most' i 'Vukelićev most' među najtraženijim su kovanicama vezanima uz ime ministra obrane. Pretraga se odnosi na vijest da se pokraj Karlovca gradi most na rijeci Korani koji nije spojen ni sa čim: nema ceste ni s jedne ni s druge strane. Najgorljiviji pristaša izgradnje 50 milijuna kuna vrijednog mosta bio je upravo Vukelić, a špekulira se da mu je motiv činjenica da će, bude li sagrađen most, jednom biti sagrađena i cesta koja će voditi baš do njegova sela. Prigodno, izlaz za cestu bit će pokraj restorana njegova brata. Surferi su bili izrazito zainteresirani i za vjenčanje Vukelićeva sina.

Nadan Vidošević, nezavisni predsjednički kandidat

Imovinska kartica i glasnice

Otkad je počeo predsjedničku kampanju, korisnici interneta osobito su zainteresirani za njegovo bogatstvo i nejasnoće vezane uz njega, pa su 'Vidošević imovina', 'Vidošević afere' i 'Vidošević imovinska kartica' najtraženiji pojmovi. S obzirom na njegov osebujni glas, veliki je broj pretraga i za kovanicu 'Vidošević glasnice'.

Gordan Jandroković, ministar vanjskih poslova

Najpoznatiji po 'aferi Thompson'

'Thompson' je jedan od najčešće upisanih pojmova u Googleovu tražilicu uz ime ministra Jandrokovića. Očigledno je ministrovo zalaganje da se Thompsonu ukine zabrana ulaska u Švicarsku, zbog navodnih fašistoidnih stavova, izazvalo veliko zanimanje.

Damir Bajs, ministar turizma

Damir Bajs

Razotkrila ga umjetna oplodnja

Korisnici interneta najčešće su ga pretraživali u složenici 'Bajs umjetna oplodnja'. Licemjerno je digao ruku za zakon koji nevjenčanim parovima brani oplodnju, iako je sa suprugom, dok nisu bili vjenčani, obavio takav postupak i dobio dijete.

Dragan Primorac, nezavisni predsjednički kandidat

Tajno mjesto rođenja

U neočekivano 'sterilnoj' ponudi tražilice vezanoj uz bivšeg ministra Dragana Primorca, odskače tek kovanica 'Dragan Primorac rođen'. On je svojedobno na stranicama Ministarstva obrazovanja prešutio mjesto rođenja. Dragan Primorac rođen je, naime, u Banjoj Luci.