Hrvatska OBIČAN GRAĐANIN

Otkud Mesić u veleposlaničkom automobilu?

Stjepan Mesić Izvor: Cropix , Autor:Goran Mehkek
  • Autor: An. S.
  • 17.2.2017 16:40:42
  • 17.2.2017 15:30:00

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u četvrtak je u Makedoniji doživio lakšu prometnu nesreću, srećom bez ikakvih posljedica. Nakon što mu je ukinut Ured predsjednika po prestanku dužnosti Mesić je običan građanin i ne obnaša nikakvu službenu dužnost pa se nameće pitanje zašto se uopće nalazio u službenom automobilu hrvatskog veleposlanstva u Skoplju

Odgovor smo potražili u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP). Zanimalo nas je po kojoj je osnovi bivši predsjednik koristio automobil veleposlanstva i postoji li neki rang ili prag koji regulira bivšim dužnosnicima korištenje usluga hrvatskih veleposlanstava koje nisu dostupne običnim građanima.

Iz MVEP-a su nam odgovorili da, sukladno važećem pravilniku, koji je u postupku izmjena, ne postoji propisani rang bivšeg dužnosnika kojem bi se trebala pružiti logistička potpora veleposlanstava, već navedeno ovisi o procjeni pojedinog veleposlanika.

Inače, hrvatska veleposlanica u Skoplju je Danijela Barišić, Mesićeva dugogodišnja glasnogovornica iz vremena dok je obnašao dužnost predsjednika Republike. Nakon odlaska s dužnosti Mesić se pobrinuo za Barišić te je postala hrvatskom veleposlanicom u Bugarskoj. Nakon pobjede Kukuriku koalicije na izborima 2012. preuzela je mjesto glasnogovornice prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić. Pred kraj mandata Pusić ju je imenovala hrvatskom veleposlanicom u Makedoniji.

Bivši predsjednik u Makedoniju je došao na poziv Gospodarske komore Makedonije kako bi u okviru proslave 95. obljetnice njezina osnutka sudjelovao na okruglom stolu pod nazivom 'Mjesto malih zemalja u međunarodnoj ekonomiji – prednosti i nedostaci'.464215,462128,461651,461299
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još