OBIČAN GRAĐANIN

Otkud Mesić u veleposlaničkom automobilu?

17.02.2017 u 12:00

Bionic
Reading

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u četvrtak je u Makedoniji doživio lakšu prometnu nesreću, srećom bez ikakvih posljedica. Nakon što mu je ukinut Ured predsjednika po prestanku dužnosti Mesić je običan građanin i ne obnaša nikakvu službenu dužnost, pa se nameće pitanje zašto se uopće nalazio u službenom automobilu hrvatskog veleposlanstva u Skoplju

Odgovor smo potražili u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP). Zanimalo nas je po kojoj je osnovi bivši predsjednik Stjepan Mesić koristio automobil veleposlanstva i postoji li neki rang ili prag koji regulira bivšim dužnosnici korištenje usluga hrvatskih veleposlanstva koje nisu dostupne običnim građanima.

Iz MVEP-a su nam odgovorili da sukladno važećem pravilniku, koji je u postupku izmjena, ne postoji propisani rang bivšeg dužnosnika kojem bi se trebala pružiti logistička potpora veleposlanstva, već navedeno ovisi o procjeni pojedinog veleposlanika. Inače, hrvatska veleposlanica u Skopju je Danijela Barišić, Mesićeva dugogodišnja glasnogovornica iz vremena dok je obnašao dužnost predsjednika Republike.

Nakon odlaska s dužnosti Mesić se pobrinuo za Barišić, koja postaje hrvatskom veleposlanicom u Bugarskoj. Nakon pobjede na Kukuriku koalicije na izborima 2012. preuzima mjesto glasnogovornice prve potpredsjednice vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić.

Pred kraj mandata Pusić je imenuje hrvatskom veleposlanicom u Makedoniji. Bivši predsjednik u Makedoniju je došao na poziv Gospodarske komore Makedonije kako bi u okviru proslave 95. obljetnice njezina osnutka sudjelovao na okruglom stolu pod nazivom 'Mjesto malih zemalja u međunarodnoj ekonomiji – prednosti i nedostaci'.