AFERA DNEVNICE

Milanovića u DORH-u ispitivali 20-ak minuta

16.02.2017 u 11:29

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović potvrdio je da je dao izjavu u Državnom odvjetništvu u skopu istrage o aferi Dnevnice. 'Da, bio sam jučer u DORH-u i dao iskaz vezano uz istragu o dnevnicama', kazao je Milanović za televiziju N1

'Odgovorio sam na sva pitanja, koja su istražitelji imali, potpisao sam iskaz i to je bilo to. Trajalo je ukupno 20-ak minuta', kazao je bivši premijer u kratkoj izjavi za N1, ne želeći ulaziti u detalje.

Nije htio decidirano potvrditi je li bio pozvan u DORH ili se istražiteljima javio sam, kako je to u četvrtak javio Novi list.

U zahtjevu koji je DORH dostavio prošli tjedan u Sabor navodi se da će kao svjedoci biti ispitane 'osobe koje su u to vrijeme bile zaposlenici Ureda predsjednika Vlade i Ureda za opće poslove'. Milanović nije bio zaposlen u Vladi nego je obnašao političku dužnosnost premijera, podsjeća Novi list.

Milanović je u nedjelju za N1 kazao da još nije dobio poziv od DORH-a za svjedočenje, ali da ga očekuje jer bi to bilo logično. Na upit strahuje li od toga da bi Tomislav Saucha, bivši predstojnik Ureda predstojnika Vlade kojemu je određen jednomjesečni  istražni zatvor zbog krivotvorenja naloga za službena putovanja, mogao prebaciti krivnju na njega, Milanović je ponovio kako vjeruje da Saucha to nije radio. 'Znam što sam ja radio. Vjerujem da on to nije radio. To je sve', rekao je Milanović.

'U ovoj fazi još ga ne treba izbaciti iz SDP-a, već da treba pričekati dok stvari budu jasnije,' rekao je na pitanje treba li izbaciti Sauchu iz stranke. 'Kada se sazna istina, kada se dokaže, u procesu su slučajevi pred sudom, ja ću je morati priznati', dodao je te napomenuo da ga mnogi žele 'utopiti'.

Na novinarsko pitanje hoće li tijekom istrage biti ispitan i bivši premijer Zoran Milanović, supruga i odvjetnica Tomislava Sauche, Ivana Saucha, nije odgovorila. 'Nemam saznanja da će Milanović biti ispitan, a i da imam - ne bi ih mogla iznositi', kazala je Saucha.

U međuvremenu, predsjedništvo SDP-a odlučilo je pokrenuti postupak protiv svog saborskog zastupnika Tomislava Sauche, koji se zbog afere s dnevnicama trenutno nalazi u istražnom pritvoru u Remetincu, no nikakve mjere stranka neće izricati dok Saucha ne izađe iz pritvora i iznese svoju obranu.

Mjere koje se mogu izreći su opomena, suspenzija ili isključenje, rekao je SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin, odbivši prejudicirati koja mjera će biti izrečena protiv Sauche s obzirom da je postupak tek na početku.