ŠAKE I URLICI

Kerum - gradonačelnik i izbacivač?

06.12.2009 u 12:02

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Željko Kerum opet je - ovoga puta ne sasvim svojom krivicom - bio akter incidenta kojem je malo nedostajalo da preraste u fizički sukob

Kerum je s nekoliko prijatelja iz svog restorana Sky u prodajnom centru Joker u petak navečer izbacio skupinu mladića koja je pravila nered na tradicionalnoj Noći Zagvožđana.

Sve je počelo nekih sat vremena nakon početka fešte na kojoj su se već sedmu godinu okupili viđeniji Zagvožđani, uz pjesmu popularnog Jole, također podrijetlom iz tog zabiokovskog mjesta. Tada se kod šanka - za kojim su već stajali Kerum, predsjednik Hajduka Joško Svaguša, njihov prijatelj i član NO Hajduka Ivica Livaja te voditelj Skya Damir Karaman - pojavila skupina od pet-šest mladića koji su galamom i skakanjem na Joletove pjesme odmah privukli pažnju.

Kerum: 'Ovo je moje!'

Za ulaz na feštu trebala je pozivnica, bilo je oko 500 uzvanika, a pokazalo se da su razigrani momci u Sky upali nepozvani, prema navodima svjedoka ih je u restoran na četvrtom katu Jokera očito pustio neki od redara. Kad su pretjerali, Kerum ih je pokušao smiriti, a kad mu nije uspjelo došlo je - kažu nam svjedoci događaja - do naguravanja u kojem je gradonačelnik izgrednike potiskivao prema stepenicama, praćen Svagušom i Livajom. U jednom trenutku Kerum je navodno zgrabio i Livaju za rukav, pogurnuo ga prema momcima koje je htio izbaciti, možda računajući da će on riješiti problem.

Kako nam kažu naši sugovornici, sve je bilo praćeno galamom i psovkama, Kerum je bio vidno iznerviran svime, pa je urlao 'ovo je moje, ovo sam krvavo steka', neće meni ni'ko ovdje dolazit radit nered' i slično. Razmirica se nastavila na katu niže, da bi na koncu redari uspjeli udaljiti skupinu čije je ponašanje smetalo Kerumu i njegovom društvu.

Nema prijave u policiji

Kako doznajemo u PU splitsko-dalmatinskoj, iz Skya nije stigla nikakva prijava o bilo kakvom incidentu, niti o onome što se tamo događalo policija ima bilo kakva saznanja. Vrlo izričito, kratkom rečenicom 'nemam pojma', na upit o incidentu reagirao je i Damir Karaman, koji od otvaranja vodi restoran Sky, a slično su nam odgovorili i još neki od uzvanika.

Inače, među ostalima, na Noći Zagvožđana koja je jedna od najpopularnijih zavičajnih zabava u Splitu posljednjih godina bili su i dožupani Luka Brčić i Visko Haladić, pa zapovjednik Hrvatske ratne mornarice admiral Ante Urlić, načelnik Zagvozda Miroslav Gaće, tamošnji župnik Jakov Cikojević...

Novi gradonačelnikov incident nalijepio se na sad već seriju u kojoj su akteri bili ili on osobno ili njegovi najbliži suradnici. Najnoviji slučaj je svađa, navodno i tuča, predsjednika Hajduka Joška Svaguše s nekoliko navijača bijelih u Tropic clubu Equador na Bačvicama. Tada je sa Svagušom bio i njegov i Kerumov vjerni pratitelj Ivica Livaja, koji već ima solidan dosje obiteljskog nasilnika, s dvije presude za premlaćivanje supruge Diane. Livaja je odnedavno član NO-a Hajduka, njegova Taho Keramika trebala je - da mediji nisu otkrili priču - gradskim novcem obnavljati dječje vrtiće bez natječaja, a u vezu s Kerumom počelo ga se dovoditi nakon tučnjave u zagrebačkom narodnjačkom klubu Ramazzotti, u kojoj je osim njih dvojice sudjelovao i današnji Kerumov savjetnik za komunalne djelatnosti Tomislav Gruica, vlasnik jednog od kafića u Jokeru.