MOST PROTIV HDZ-A

'Sinjski bombarder' Miro Bulj ide u bitku protiv HDZ-ova župana?

Bionic
Reading

Svibanjski lokalni izbori bit će velika kušnja za koalicijsku vladu Andreja Plenkovića jer će se u dvije najjužnije županije – Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj – direktno sukobiti HDZ i Most. Njihova borba bit će žestoka jer i jedna i druga stranka upravo te dvije županije smatraju svojim utvrdama. U najjužnijoj županiji Mostov kandidat za župana bit će njegov politički tajnik Nikola Grmoja, a u Splitsko-dalmatinskoj najvjerojatnije 'sinjski bombarder' Miro Bulj

Iako je Miro Bulj ranije dao naslutiti da ga više zanima kandidatura za gradonačelnika Sinja, sada je sklon upustiti se u direktnu borbu protiv moćnog HDZ-ova splitsko-dalmatinskog župana Zlatka Ževrnje.

'Borbe se ne bojim, gdje god da se ona bude vodila. Do kraja tjedna s kolegama iz Mosta odlučit ću hoću li se kandidirati za gradonačelnika Sinja ili za župana', rekao je za tportal saborski zastupnik Mosta Miro Bulj.

Dodao je kako je 'vrijeme da ta županija i u njoj zaposleni uhljebi prestanu biti sami sebi svrha'.

Vodstvo Mosta radije bi da se Miro Bulj kandidira za splitsko-dalmatinskog župana nego za gradonačelnika Sinja. Osokoljeni su, naime, rezultatima ankete koju su nedavno naručili.

Prema rezultatima te ankete, barem tako tvrde u Mostu, Bulj je poravnat s HDZ-ovim aktualnim županom Zlatkom Ževrnjom, koji će u svibnju ispred HDZ-a loviti još jedan mandat na čelu Splitsko-dalmatinske županije.

'Pozdravljam svaku kandidaturu i u demokratskom ozračju natjecat ćemo se idejama, programima i ostvarenim projektima', uzvraća splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja u izjavi za tportal. S protukandidatom Mirom Buljem prošlog tjedna već se javno sukobio oko stanja u Domu zdravlja, instituciji pod njegovom kontrolom, tvrdeći da problemi ne postoje i da Bulj bez potrebe diže tenzije i skuplja jeftine poene.

Različiti rezultati iz istraživanja

Na informacije o Mostovim predizbornim anketama u HDZ-u prezrivo odmahuju rukom; i oni, naime, imaju svoja istraživanja u kojima stoje znatno bolje. Posljednju anketu naručili su za svoje potrebe u agenciji GfK i premda ne žele javno objavljivati detalje, tvrde da su u Splitsko-dalmatinskoj županiji izbori gotovo pa unaprijed dobiveni.

'Po tim rezultatima, Ževrnja ne treba ništa raditi nego samo čekati novi mandat', tvrdi tportalov izvor iz HDZ-a. Splitsko-dalmatinskog župana, kažu, po GfK-ovom istraživanju tek nekoliko postotaka dijeli od pobjede u prvom krugu, premda su ispitanicima bili ponuđeni svi potencijalni kandidati - od samog Mire Bulja, preko SDP-ovog Arsena Bauka, do Srđana Gjurkovića iz HNS-a.

U Mostu tvrde da Nikola Grmoja, koji će na lokalnim izborima u svibnju biti njihov kandidat za dubrovačko-neretvanskog župana, u toj istoj Mostovoj anketi stoji vrlo dobro protiv HDZ-ova aktualnog župana Nikole Dobroslavića.

U drugom krugu je sve moguće

'Naše ankete kažu da bi Dobroslavić ušao u drugi krug sa samo osam posto prednosti nad Grmojom. A onda je u drugom krugu, jasno, sve moguće. Pogotovo zato što je u drugom krugu HDZ-ov dodatni potencijal daleko manji od Mostova, odnosno Grmojina potencijala', kaže naš sugovornik iz vrha Mosta.

U Mostu kažu kako ne bi bila tragedija čak i kada bi njihov politički tajnik Nikola Grmoja tijesno izgubio od Dobroslavića jer su uvjereni da će snažno povući i njihovu listu za vijećnike u županijskoj Skupštini.

Trenutno Most ima samo četiri vijećnika, a nakon izbora očekuje - možda ipak preoptimistično - da će imati najmanje 15 vijećnika u Skupštini Dubrovačko-neretvanske županije.