PROPAST POMPOZNOG PROJEKTA

Medved: Evo zašto gasim Registar branitelja, Matić: Bit će ih milijun!

13.02.2017 u 14:15

Bionic
Reading

Registar branitelja nakon nešto više od četiri godine bit će ugašen. Ne doslovno ugašen, kako je za tportal objasnio resorni ministar Tomo Medved, nego više neće biti dostupan javnosti. On smisao postojanja javno dostupnog registra ne vidi, a njegov prethodnik Predrag Matić i danas ga gorljivo brani iako je objavljeni broj osoba sa statusom branitelja porastao za nekoliko tisuća. On pak pretpostavlja da će, kada registar bude zatvoren za javnost, broj branitelja narasti na milijun

Prijedlog ukidanja Registra branitelja koji je javnosti dostupan od kraja 2012., nalazi se u nacrtu prijedloga novog Zakona o hrvatskim braniteljima. Ministar Medved objasnio je za tportal zašto se odlučio na gašenje servisa koji je prije više od četiri godine uz veliku medijsku pažnju lansirao njegov prethodnik Matić uz obrazloženje da je u Hrvatskoj oko 150 tisuća branitelja s lažnim statusom.

Aktualni ministar kaže nam da postojanje Registra nema smisla te će nakon njegova ukidanja ustrojiti registar koji će biti dostupan tijelima državne uprave. Kaže da sami branitelji od javnog registra nemaju ništa te da i dalje za dokazivanje statusa moraju ići po potvrdu u županijske Urede državne uprave. 'Želimo omogućiti lakše ostvarivanje statusnih pitanja', kaže Medved. 

Na pitanje je li Registar ispunio svrhu da bude 'popis najčasnijih ljudi', kako je to Matić govorio kada je objavljen, bez navodnih 150 tisuća lažnih branitelja, Medved kaže da ne želi komentirati motive zbog kojih je njegov prethodnik registar objavio. Pitamo ga koliko je lažnih branitelja skinuto iz registra i koliko je postupaka protiv takvih pokrenuto pred pravosudnim tijelima, ali i koliko je novih branitelja koji su regulirali status upisano u Registar branitelja. Medved nema odgovor ne daje. 'Ne želim o brojkama', dodaje.

'Ono što je bitno je to da se upravni postupci provode i ako upravni sud donese odredbu da se skida iz registra, to se i provodi', kaže. Napominje da je Registar manjkav jer postoji niz parametara koji nisu vidljivi, među njima je i podatak je li koji branitelj preminuo. Pitamo ga hoće li ukidanjem objavljenog Registra javnost i mediji biti zakinuti. 'Neće. Najmanji je problem u slučaju zainteresirane javnosti tražiti od ministarstva podatke o nekome', poručuje ministar Medved.

Matićev sarkazam: Već vidim za dvije godine milijun branitelja

Matić i danas brani jedan od najvećih projekata u svom mandatu. 'Registar je pokazao dosta dobrih stvari i niti jednu lošu. Da je polučio spektakularne rezultate, nije', kaže za tportal. Matić napominje da se očito nešto s razlogom namjerava sakriti. 'Još nisam sreo branitelja koji je protiv objave Registra', kazao je i dodao je da će Registar ponovno biti objavljen čim SDP opet dođe na vlast.

Pitamo i njega koliko je onih sa sumnjivim statusom prijavljeno DORH-u. Točan broj ne zna, no zna da je prilikom objave u Registru bilo nekoliko tisuća ljudi manje nego nekoliko godina poslije. 'Registar nije objavljen da bi bio lov na vještice, to je popis najčasnijih ljudi. To što se na njemu nalaze i oni koji ne pripadaju, neka se i oni malo zacrvene. Neki jesu prijavljeni DORH-u, no to nije bilo u domeni Ministarstva branitelja', objašnjava.

Broj je narastao jer je u vrijeme objave tisuće predmeta bilo u postupku pred Upravnim sudom. Očito ih je većina pozitivno riješena jer je Registar s početnih 502 tisuće do sredine prošle godine podebljan na 505 tisuća. 'Sada kada se registar zamrači, za dvije godine vidim sliku kako milijuntom branitelju premijer Plenković i ministar Medved uručuju cvijeće i bombonijeru', zaključuje sarkastično Matić.

Registar u brojkama

Godine 2012. u Registar branitelja bilo je upisano 502.678 branitelj. Sredinom 2016. upisan je 505.221 branitelj. Do 2016. podnesene je 2.449 anonimnih prijava zbog navodnih lažnih statusa. No od te brojke tek nešto više od 72 tisuće branitelja i članova njihovih obitelji prima mirovine prema podacima Hrvatskog zavoda za osiguranje. Prosječna mirovina hrvatskih branitelja malo je niža od prosječne plaće u RH i iznosi 5.085 kuna, a njihova prosječna invalidska mirovina iznosi 4.852 kune. Prosječno su najviše obiteljske mirovine, na koje pravo ima 14.118 korisnika, a iznose 6.154 kune.