IZ STRANKE NE LETI, ALI...

Što će biti sa Sauchinom foteljom u Saboru?

13.02.2017 u 10:10

Bionic
Reading

Vodstvo SDP-a suglasno je u tome da protiv svog stranačkog kolege i saborskog zastupnika Tomislava Sauche zasad neće poduzeti nikakve stegovne mjere, a kamoli pokrenuti proces izbacivanja iz stranke. Iako je Sauchi određen jednomjesečni istražni zatvor zbog sumnje na krivotvorenje naloga za službena putovanja čime si je, kako mu se stavlja na teret, na štetu državnog proračuna priskrbio korist veću od 540 tisuća kuna u vrijeme kada je bio predstojnik Ureda premijera Zorana Milanovića, vodstvo SDP-a smatra da je cijeli slučaj još zelen i da još mnoge stvari još nisu jasne. Dok mu je stranačka sudbina, zasad neizvjesna, jedna priča, njegova sudbina zastupnika u Saboru pak sasvim je druga stvar

Tu konce u rukama nema vodstvo SDP-a, već sam Saucha i hrvatsko pravosuđe.

Iako se trenutačno nalazi u istražnom zatvoru, dok traje istraga, to ne utječe na njegov saborski mandat. On i dalje ostaje zastupnik. Naime, prema Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor mandat prestaje smrću, ako zastupnik podnese ostavku, ako mu je pravomoćnom sudskom odlukom oduzeta poslovna sposobnost, te ako je pravomoćnom sudskom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju duljem od šest mjeseci.

Kako je Saucha tek pod istragom, kako bi se ispunio zadnji uvjet za prestanak mandata - može proći dulje vrijeme. Biti pod istragom ili čak na suđenju, ali istovremeno i dalje biti zastupnik nije presedan.

Na suđenja u slučaju 'garaža' i 'selotejp' je uredno iz saborskih klupa išao Branimir Glavaš. Dok je bio u pritvoru, saborski mandat je imao i bivši premijer Ivo Sanader.

I Željko Sabo cijelo vrijeme suđenja bio je saborski zastupnik, a ostavku je podnio nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio presudu zbog podmićivanja.

Naravno, Tomislav Saucha može se i svojom voljom odreći saborskog mandata.

‘Ne očekujem od Sauche da to učini jer bi time prejudicirao svoju krivnju‘, kaže naš izvor iz vodstva stranke. Naši sugovornici iz vodstva SDP-a napominju kako je Saucha trenutno 'samo' osumnjičenik, da stranka još uvijek zbog njega ne trpi znatniju štetu, i da protiv Sauche zasad neće poduzeti nikakve radnje. 

Kad je riječ pak o Sauchinoj stranačkoj sudbini, dok jedni čvrsto stoje iza stajališta da protiv Sauche ne treba poduzimati nikakve stranačke sankcije sve do konca eventualnog sudskog procesa, odnosno da bi SDP trebao Tomislava Sauchu izbaciti iz stranke tek i samo u slučaju eventualne pravomoćne osuđujuće sudske presude, drugi upozoravaju kako stranka mora biti fleksibilnija i biti spremna Sauchu 'odrezati' i prije konca eventualnog sudskog procesa.

'Ako se stvari zakompliciraju, ako se istraga proširi ili ako se protiv Sauche podigne pravomoćna optužnica, tada ćemo možda trebati razmisliti i o eventualnom sankcioniranju, pa možda i o izbacivanju iz stranke. Preciznije, ako cijeli slučaj postane prevelik teret za SDP. Ali, napominjem, to je još uvijek u sferi hipotetskog promišljanja', kaže naš izvor blizak vrhu stranke. S druge strane, jedan od najutjecajnijih SDP-ovca podsjeća kako je bivši SDP-ov gradonačelnik Vukovara Željko Sabo podnio ostavku na članstvo u SDP-u (u ožujku 2015.) tek nakon što je pravomoćno osuđen na osam mjeseci zatvora zbog pokušaja podmićivanja gradske vijećnice.

'Ne možemo prejudicirati ničiju, pa ni eventualnu Sauchinu krivnju. Njega iz stranke ne bi trebalo izbaciti čak ni u slučaju da se protiv njega podigne pravomoćna optužnica. Ako uopće dođe do sudskog procesa, mi bismo tada trebali pričekati i pravomoćnu presudu prije stranačke odluke o Sauchinoj sudbini u SDP-u.' Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić u subotu je u Intervjuu tjedna Hrvatskoga radija rekao kako će ostatusu Tomislava Sauche u SDP-u odlučiti zagrebačka organizacija SDP-a - nakon odluke suda.  Doduše, u dodatnom obrazlaganju slučaja Saucha ostavio je mjesta i za drugačija tumačenja. 

'Ako je netko kriv ili ako postoji osnovana sumnja, treba biti isključen. Tko vara, treba odgovarati, tko krade, treba odgovarati. SDP će poštovati odluku i, molio bih, brzu i pravednu istragu. Vjerujemo DORH-u', rekao je Ostojić.

I bivši šef SDP-a, a u vrijeme dok je bio premijer i neposredni Sauchin šef, Zoran Milanović rekao je jučer u intervjuu na N1 kako Tomislava Sauchu 'u ovoj fazi ne treba isključiti iz stranke'. 'U ovoj fazi ne. U nekoj drugoj fazi teoretski, to je pitanje. Još uvijek ne', rekao je Milanović. 

A na pitanje kada bi to trebalo učiniti, bivši šef SDP-a je rekao: 'To je faza koju svi osjetimo. To je tada kad stvari budu jasnije. U ovom trenutku nisu jasne. On je u istražnom zatvoru i njega je barem jedna osoba iz uskog kruga teretila i to je za DORH očito bilo dovoljno. DORH isto mora zbog javnosti nešto napraviti. Pritisak na te ljude je velik.' Sauchinu sudbinu u SDP-u krajnje je nezahvalno prognozirati i zbog neujednačenih kriterija unutar samog SDP-a kada je riječ o stranačkom sankcioniranju. I dok je Sabo morao napustiti SDP tek nakon pravomoćne presude, bivša SDP-ova Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel izbačena je iz SDP-a puno prije nego Sabo. SDP-ovci tada nisu čekali da hrvatski sudovi odrade svoj posao, a kamoli pravomoćnu i osuđujuću presudu.

U srpnju 2014., tada pritvorena Marina Lovrić Merzel jednoglasnom odlukom sisačkog SDP-a izbačena je iz stranke zbog toga što je postala prevelik politički uteg stranci. 'U SDP-u nema mjesta i neće biti mjesta za pojedince koji su javnu službu odlučili iskoristiti za osobno bogaćenje. Sumnja u najteža koruptivna djela za koje se tereti Marinu Lovrić Merzel izaziva zgražanje i sram kod svakog člana SDP', glasila je tada presuda sisačkog SDP-a