NEDJELJOM U 2

Grmoja: Da smo rušili Barišića, došlo bi do novih izbora

12.02.2017 u 16:57

Bionic
Reading

'Mostov' saborski zastupnik i politički tajnik Nikola Grmoja u nedjelju je, komentirajući saborsku raspravu o ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću, rekao kako je to bio 'ogledni primjer licemjerja' te je ocijenio kako bi, u slučaju da je Most glasovao za Barišićevu smjenu, moralo doći do novih izbora

'Rasprava o ministru Barišiću bila je ogledni primjer licemjera, a još gore je što se čelnik oporbene stranke HNS-a Ivan Vrdoljak, možda u skladu sa svojim prezimenom, nije pojavio na samom glasovanju.

Mi smo odlučili biti suzdržani, no time nismo zaključili ovu priču... Nismo željeli glasovati u igrokazu koji je unaprijed pripremljen, jer da smo mi glasovali protiv ministra Barišića - ne bi mu bilo izglasovano nepovjerenje jer ne bi bilo dovoljno ruku, samo bi došlo do sukoba unutar vladajuće koalicije i Most bi se ponovno prikazao kao destabilizirajući faktor', rekao je Grmoja u emisiji HRT-a 'Nedjeljom u 2'.

Most, tvrdi, nije prilikom glasovanja postupio kao klasični koalicijski partner.

'Da gledamo kroz prste, mi bismo glasovali protiv i rekli da je priča zaključena. Ne znam što bi se dogodilo u tom trenutku. Nepovjerenje bi bilo preveliko, no mislim da do nekakve nove većine, s obzirom na to tko je pokrenuo tu inicijativu, do nje ne bi moglo doći iako bi HNS vrlo rado uskočio u vladajuću većinu.

No u ovom trenutku to nije moguće i mislim da bi tada opcija bila nekakvi novi izbori jer ako mi glasujemo protiv ministra koji je u Vladi, iza kojeg stoji premijer, onda smo iskazali nepovjerenje. Mislim da bi u tom trenutku, da smo na taj način postupili, moralo doći do novih izbora', ustvrdio je Grmoja.

Kazao je i kako Most nije zaključio priču o ministru Barišića te traži da se slučaj trezveno ispita posebno u svjetlu novih događanja jer je u Augsburgu pokrenuta prijava oko Barišićeve doktorske disertacije.

'Ako bi u ovom slučaju došlo do nekakvoga nepovoljnog mišljenja iz Augsburga, mi ne bismo mogli biti dio te vlade ako sam premijer ne povuče potez koji mora povući', pojasnio je Grmoja.

Pojasnio je i zbog čega Most želi otvaranje tajnih arhiva komunističkih službi. 'Smatramo da priču o povijesti treba zatvoriti, a to se jedino može ako je prepustimo povjesničarima. Otkada je Most počeo pariticipirati na političkoj sceni, smanjio se intenzitet rasprava o ustašama i partizanima i puno je toga manje u Hrvatskom saboru...

Kad smo izišli s ovim prijedlogom, nismo nikoga optuživali i pokretali lov na vještice, trezveno smo rekli 'hajdemo otvoriti arhive' neka se time bave povjesničari', rekao je Grmoja.

Pojasnio je i zbog čega je Most nedavno zvao slovenskog istraživača komunističkih zločina Romana Leljaka na razgovor u Saboru rekavši kako je Leljak bio jedan od svjedoka u muenchenskom procesu te je donio jedan od ključnih dokumenata koji su dokazali djelovanje republičke i savezne Udbe.

Na pitanje je li znao da je Leljak osuđeni kriminalac koji je četiri godine odležao u zatvoru jer je 450 ljudi prevario i krivotvorio potpise, Grmoja je rekao kako 'nije znao te podatke o čovjeku'.

'Željeli smo kontrolirati cjelokupan sustav' Grmoja je opetovano komentirao slučaj 'kuma Bože Petrova' zbog kojeg se mijenjao statut Hrvatskih voda kako bi ga se zaposlilo. '

Željeli smo kontrolirati cjelokupan sustav u kojem je bilo mnoštvo, u najmanju ruku, loših poteza... Rekli smo: 'Da, pogriješili smo!' Išli smo staviti čovjeka, nismo ga htjeli uhljebiti kao što se pisalo, na mjesto s kojeg bi zajedno s nama otišao kada bismo mi otišli iz vlade i to je bila greška i tada smo rekli da smo je napravili.

Sad imamo problema naći čovjeka od povjerenja koji je stručan, a udovoljava kriterijima', pojasnio je Grmoja.

Komentirajući slučaj dnevnica zbog kojih je predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića Tomislav Saucha uhićen, Grmoja je ustvrdio kako moralna i politička odgovornost Milanovića postoji jer ga je postavio za predstojnika ureda.

'No, tvrditi da je Zoran Milanović s tim povezan, mislim da je neodgovorno', naglasio je. Cijela situacija mu je, kaže, žalosna jer je Saucha njihov saborski kolega.

'To ruši povjerenje građana u politiku i političare koje je ionako urušeno, no DORH ne bi išao sa svim ovim da nemaju nekakve čvrste dokaze', rekao je.

Suprug Martine Dalić opterećenje za Vladu

Upitan je li potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić u sukobu interesa oko Ine zbog supruga koji radi za tu kompaniju, Grmoja je odgovorio kako to nije dobro te je ustvrdio kako je to shvatio i sam premijer kada je nije stavio u Savjet za Inu.

'To treba riješiti definitivno ili micanjem samog gospodina Dalića no definitivno će to biti opterećujuća činjenica za Vladu posebno u svjetlu da se ide u otkup Ininih dionica', rekao je.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja komentirao je i predstojeće lokalne izbore te je rekao kako ozbiljno razmišljaju o kandidaturi 'mostovca' Miru Bulja za župana Splitsko dalmatinske županije.

'Tu ćemo odluku donijeti idući tjedan', najavio je.