AFERA DNEVNICE

Milanoviću neugodno: Kad se sazna istina, morat ću je priznati

12.02.2017 u 13:12

Bionic
Reading

Bivši premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović progovorio je detaljno o aferi Dnevnice, vladi premijera Andreja Plenkovića i novom vodstvu SDP-a u razgovoru za N1, navodeći da je davao usmene naloge za službena putovanja svojih savjetnika Slavka Goldsteina, Nevena Budaka i Siniše Petrovića. Priznao je da je situacija vezana uz aferu u kojoj je zasad u istražnom zatvoru završio jedan od njegovih bivših najbližih suradnika Tomislav Saucha, neugodna i za njega

Sauchu se sumnjiči da je otuđio putem krivotvorenja putnih naloga više od 540.000 kuna, što je neugodna situacija za Milanovića.

'Baš neugodna. Ne znam što reći. Tomislav je godinama bio jedan od mojih bliskih suradnika. Bilo ih je više, ali on je bio i fizički dosta uz mene, i u stranci prve četiri godine, a kasnije i u Vladi. Vodio je taj Ured predsjednika Vlade, to je jedno samostalno upravno tijelo. Vidjeli smo se svaki dan. Ne želim vjerovati u ovom trenutku da je to napravio', kazao je Milanović na N1.

Potvrdio je da ga DORH još nije pozvao, a smatra da bi bilo logično da ga pozovu. 'Ono što je govorio odvjetnik Miljević, konkretno ti savjetnici, to su moji honorarni savjetnici. Tri ugledna čovjeka ne idu na službeni put s usmenim nalogom dviju osoba, nego samo mene', kazao je Milanović.

Znači, i Milanović je davao usmene naloge?

'Da, ali vrlo rijetko. Za Sinišu Petrovića u 2012. Koliko se sjećam, jednom za Nevena Budaka u te četiri godine. Nijednom za Slavka Goldsteina. On ima skoro 90 godina. Tako da ova priča u kojoj je 160 dana bio na putu u 2015. godini... nevjerojatno da je nekome to palo na pamet. Ali otkriveno je. 500.000 kuna, 50.000 kuna - to je za mene isto, SDP u to ne bih miješao, jedna neugodna činjenica.

To što je sada riječ o jednom upravnom odjelu i vertikali s kojom ja upravno-pravno nemam dodira i zaštićen sam od toga, ne može javnost umiriti. Radi se o čovjeku koji je bio moj blizak suradnik godinama. Nije bio ministar. Procijenio sam da možda još nije zreo za to, ali za šefa Ureda s tim ovlastima - da.

I sada je novac nestao. Ispitat će se svjedoci. DORH očito nije imao izbora. Ne znam je li u ovom slučaju potreban istražni zatvor, ali u to ne mogu ulaziti', kazao je Milanović. Naglasio je da nije davao naloge za dnevnice, nego za službena putovanja.

'Ako idemo u Bruxelles ili New York, normalno da ja kažem tko ide sa mnom na put. To se poštuje, ali kakva je sama procedura, ja to ne znam. Nisam u tome sudjelovao. Ima razloga za to, da se premijera zaštiti upravo od ovakvih i od svih sličnih situacija', kazao je Milanović.

'Kad se sazna istina, ja ću je morati priznati' Odgovarajući na pitanje pribojava li se da bi ga Saucha mogao na neki način utapati i krivnju prebacivati na njega kao nadređenog, odgovorio je da zna što su radili i kako su funkcionirali.

'Znam što sam ja radio. Vjerujem da on to nije radio. To je sve', rekao je Milanović, dodajući da su ga mnogi pokušali utopiti.

'Mi imamo mnogo neprijatelja. Da se razumijemo, novac je nestao, netko treba za to odgovarati. Što se tiče napada na mene i na SDP, potpuno je jasno da postoje mediji čiji je zadatak da zatuku SDP. I kada sam ja otišao, SDP je stekao neprijatelje u financijskom sektoru, bankama, dijelu medija, tiskanim medijima koje su kupili neki ljudi s namjerama da se o nekim stvarima ne piše, pa djelomično javni medij, Hrvatska televizija koja naplaćuje namet od građana od 80 kuna mjesečno, dok se vi morate pokriti reklama, a onda nam svaki dan govore što je bilo u Saboru kao da smo u Sovjetskom Savezu, ili nekoj drugoj državi.

Ima puno stvari kojima smo stajali na putu. Vjerujem da moja stranka i dalje stoji na putu tim ljudima, ali je opasna za takve interese', kazao je bivši premijer, dodajući da mu je neugodno dok se ne sazna istina.

'Kada se sazna istina, kada se dokaže, u procesu su slučajevi pred sudom, ja ću je morati priznati', rekao je Milanović.