MESIĆ PORUČUJE SVEĆENICIMA:

'Crkva se ne smije miješati u izbore!'

Bionic
Reading

'Svaki se svećenik može kandidirati da bude zastupnik u Saboru ili predsjednik države, ali se Crkva kao institucija ne bi smjela miješati u izbore', rekao je predsjednik Stipe Mesić

Mesić kaže da je u brojne sukobe za vrijeme svoja dva mandata, pa tako i u one s Crkvom, ulazio jer je 'poštivao Ustav'.

Kao primjer naveo je kritike koje je izazvala njegova rečenica da iz javnih ustanova treba maknuti vjerske simbole.

'I samom Papi rekao sam da sam izabran za predsjednika Republike kako bih štitio i provodio Ustav RH, a u njemu stoji da su u javnim objektima dozvoljeni simboli države, bez vjerskih simbola',  rekao je Mesić.

'Crkva se ne smije miješati u politiku!'

'Rekao sam vjerski simboli, a to se odnosi na sve vjerske zajednice, ali odmah su se našli neki katolički svećenici koji su rekli da ja tjeram križ van. To su njihove interpretacije i idu njima na dušu', ustvrdio je.

Mesić smatra da se Crkva kao institucija ne bi trebala baviti politikom. 'To bi, po mom mišljenju, bilo dobro jer je to civilizacijski doseg demokratskih društava', rekao je i dodao da se on u svom mandatu u crkvene poslove nije miješao.

Neće biti novih vojnika u Afganistanu

Mesić kaže da Hrvatska kao članica NATO-a u misijama sudjeluje u okviru svojih mogućnosti te u ovom trenutku ne može u misiju u Afganistanu poslati dodatne vojnike.

'Mi kao država članica imamo obvezu sudjelovati u misijama NATO-a, ali uvijek je to u granicama mogućeg, što jedna država može izvršiti. Prema tome, uvijek će se tražiti naša suglasnost, a mi je možemo dati ako za to postoje materijalne mogućnosti', rekao je Mesić upitan o angažmanu hrvatskih vojnika u misijama NATO-a.

Dodao je da za sada ne postoje mogućnosti da Hrvatska pošalje dodatne vojnike, uz 300-tinjak koliko ih je trenutačno u Afganistanu. 'Za sada smo rekli da ne bismo mogli ići preko tristo vojnika, a o svemu drugome možemo razgovarati nagodinu. Za sada, sigurno ne možemo', rekao je predsjednik novinarima na tradicionalnoj 'Kavi s građanima'.

Rodila se 'politička volja'

Govoreći o korupciji i organiziranom kriminalu, o čemu je ovoga tjedna raspravljalo i Vijeće nacionalne sigurnosti (VNS), predsjednik je ponovio svoj stav da sada, za razliku od prijašnjeg razoblja, postoji politička volja za rješavanje takvih slučajeva te da institucije funkcioniraju.

'Zato smo pohvalili DORH, obavještajne službe i MUP', rekao je te pozitivnim izdvojio i izjavu premijerke Jadranke Kosor da 'nitko nije nedodirljiv'.

'To je dobro jer predugo se to sedimentiralo, a da to netko u zemlji i izvan nje ne bi primijetio. A vidjeli smo koliko ima afera i o kojim se milijunskim iznosima radi', rekao je Mesić naglasivši nužnost mijenjanja regulative da bi se onemogućilo koruptivno djelovanje.

Ma, tko će smanjiti troškove na Pantovčaku?

Kritičan je bio prema predsjedničkim kandidatima koji najavljuju da će, ako dođu na njegovo mjesto, smanjiti troškove Ureda: 'Oni o tome ne znaju ništa', rekao je Mesić i ponovno im poručio da 'pročitaju Ustav, što radi predsjednik i koje su mu obveze.'