PAPA ODLUČIO

Hrvatskoj dvije nove biskupije

05.12.2009 u 12:55

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. danas je donio odluku o utemeljenju Sisačke te Bjelovarsko-križevačke biskupije, objavila je Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj

Sisačkim biskupom Sveti Otac, kako je izvijestio Tiskovni ured HBK-a, imenovao je msgr. Vladu Košića, dosadašnjeg pomoćnog biskupa zagrebačkog, a prvim biskupom bjelovarsko-križevačkim msgr. Vjekoslava Huzjaka, dosadašnjega generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije.

Sisačka i Bjelovarsko-križevačka biskupija utemeljene su podjelom teritorija Zagrebačke nadbiskupije. Nove će biskupije biti sufraganske biskupije iste metropolijske Crkve zagrebačke

Utemeljenjem dviju novih biskupija Zagrebačku crkvenu pokrajinu sada čine: Zagrebačka nadbiskupija kao sjedište metropolije te sufraganske biskupije - Križevačka eparhija za vjernike bizantskog obreda te biskupije Varaždinska, Sisačka i Bjelovarsko-križevačka.

Župna crkva Uzvišenja Svetoga Križa u Sisku bit će katedrala Sisačke biskupije, a sveti Kvirin, biskup i mučenik iz Siska, bit će zaštitnik nove biskupije. Župna crkva Svete Terezije Avilske u Bjelovaru bit će katedrala Bjelovarsko-križevačke biskupije, a crkva Svetoga Križa u Križevcima bit će konkatedrala. Sveti Marko Križevčanin, svećenik i mučenik iz Križevaca, bit će zaštitnik Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Hrvatska sada ima 17 biskupija (uključujući Vojni ordinarijat). Ima pet nadbiskupa, 12 biskupa, tri pomoćna i tri umirovljena biskupa.

Kardinal Bozanić:Ovo je jedan od najvažnijih događaja!

'Od prvih vremena života Crkve među njezine najvažnije događaje pripada osnivanje novih biskupija', rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u povodu objave odluke da je Papa utemeljio Sisačku i Bjelovarsko-križevačku biskupiju.

Bozanić smatra da osnivanje novih biskupija ima svoju važnost ne samo za crkveno djelovanje, nego otvara nove prostore i mogućnosti u hrvatskome narodnom biću u njegovoj kulturološkoj i općedruštvenoj slojevitosti, izrasloj na kršćanskoj baštini.

'O dobrim plodovima novih procesa uređivanja ustroja Katoličke Crkve u proteklim godinama svjedoče brojni primjeri u našoj Domovini. Želja mi je da to bude prepoznato i prihvaćeno i na području koje obuhvaćaju Sisačka i Bjelovarsko-križevačka biskupija, uključivanjem svega plemenitoga i dobroga što resi dušu, um i snagu hrvatskoga čovjeka', rekao je Bozanić.

Najavio je da će dvije biskupije započeti svoj povijesni hod u godini u kojoj se obilježava 50. obljetnica smrti bl. Alojzija Stepinca.

Bozanić je čestitao imenovanim biskupima - msgr. Vladi Košiću i msgr. Vjekoslavu Huzjaku