PRIOPĆENJE LISTE 'SRĐ JE GRAD'

Mostovac Maro Kristić glasat će za smjenu ministra Barišića

09.02.2017 u 16:41

Bionic
Reading

Barem jedan zastupnik Mosta glasat će skupa s oporbenim zastupnicima za smjenu ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića. Riječ je o Dubrovčaninu Mari Kristiću, nositelju liste građana Srđ je Grad. Naime, Srđ je Grad poslao je priopćenje u kojem traži da ministar Barišić napusti Vladu Andreja Plenkovića: 'Smatramo da su stečeni svi uvjeti da gospodin Barišić odstupi s dužnosti ministra znanosti i obrazovanja'

U priopćenju Srđ je Grad detaljnije pojašnjava zašto Barišić mora odstupiti. 'Prijava protiv ministra Pava Barišića koju su još 2011. godine Odboru za etiku u znanosti i visokom obrazovanju podnijeli dr. sc. Tomislav Bracanović, dr. sc. Pavel Gregorić, dr. sc. Tomislav Janović i dr. sc. Davor Pećnjak, u kojoj ga optužuju da je u svojem članku na engleskom jeziku 'Does Globalization Threaten Democracy?', objavljenom 2008. u časopisu Synthesis philosophica, plagirao više dijelova tuđih članaka, knjiga i internetskih izvora, razmatrana je na redovitoj 22. sjednici Odbora održanoj 21. prosinca 2016. godine.

Odbor je temeljem čl. 112. st. 4 i st. 7 Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju jednoglasno utvrdio kako je prijava djelomično opravdana i to u dijelu u kojem se Barišića tereti za plagiranje, odnosno prepisivanje ili preuzimanje ideja, misli i riječi drugih autora bez navođenja izvora podataka.

Citiramo: 'Uvažavajući pravila, tj. posebnosti predmetne akademske discipline vezano uz konvenciju, stil i očekivanja načina citiranja objavljenih djela (čl. 8. st. 3 Etičkog kodeksa Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju), Odbor smatra prijavu opravdanom u dijelu koji se odnosi na preuzimanje dijelova komentara Stephena Schlesingera objavljenog u elektronskom mediju, bez citiranja tog izvora u predmetnom članku prof. dr. sc. Pave Barišića', piše u priopćenju liste građana Srđ je Grad.