NA LEDU

Sabor odlučuje o sudbini ministra Barišića, Mostovci šute kao sfinga

09.02.2017 u 07:49

Bionic
Reading

Hrvatski sabor danas nastavlja sjednicu raspravom o prijedlogu odluke o imenovanju osam članova Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, nakon čega bi trebala uslijediti rasprava o povjerenju ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću

Rasprava o povjerenju ministru Barišiću trebala bi uslijediti nakon sjednice Vlade, oko podneva. SDP očekuje da premijer Andrej Plenković smijeni ministra Barišića zbog plagijatorstva, dok ga HDZ brani smatrajući takav zahtjev neutemeljenim. Most pak poručuje da će donijeti odluku tijekom glasovanja.

Štoviše, kako je jučer na N1 najavio predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, Barišića će u parlamentu osobno braniti premijer Andrej Plenković. O stavu Mosta po ovome pitanju poručio je:

'Oni su naši koalicijski partneri. Imaju svoje ministre u Vladi. Koliko znam Vlada je jednoglasno donijela očitovanje kojim podržava Barišića. Ministri i potpredsjednik Vlade su dali podršku. Vjerujem da je na razini Mosta postojala rasprava kako će ministri Mosta odlučivati.'

A uoči saborske rasprave o interpelaciji o radu ministra Pave Barišića GOOD inicijativa na Markovu trgu organizira simboličnu prosvjednu akciju. Članovi će na ulazu u zgradu Sabora zastupnicima dijeliti šalabahtere o lekcijama koje je javnost dosad naučila od Vlade i odnosu prema plagiranju u društvu, otkriva Martina Horvat iz GOOD inicijative.

''Poruka bi bila da očekujemo od Vlade da pokaže građanima što smatra etički prihvatljivim. U tom smislu smatramo da je plagiranje stvarno neprihvatljivo ponašanje za jednog dužnosnika. Što je još gore, smatramo da je izostanak adekvatne reakcije Vlade također jedna poruka građanima da etičko ponašanje nije važno. To posebno boli kad to dolazi u području znanosti i obrazovanja koje se itekako odnosi na sve, i u kojem djecu i mlade, od učenika i studenata učimo nešto drugo. A onda im primjerom pokazujemo da ne držimo do onog što ih učimo'', poručuje Horvat.

Za člana Nacionalnog vijeća iz redova znanstvenih savjetnika u trajnom zvanju predlaže se Vladimir Gajger, iz redova redovitih profesora Vladimir Bermanec, Mislav Ježić i Mladen Boban, iz redova predstavnika visoke škole Oliver Jukić i Neven Vidaković, a iz redova gospodarstva i poduzetništva Petar Mišević i Boris Popović.