'POZIV NA LINČ'

Filmaši od predsjednice i premijera traže da ih zaštite od Hasanbegovića

09.02.2017 u 08:47

Bionic
Reading

Koordinacija Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) i Hrvatske udruge producenata (HRUP) uputila je danas pismo sa zahtjevom za hitan prijam predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i predsjedniku Hrvatskoga sabora Boži Petrovu

Povod pisma je, kako kažu, uznemirujuć javni istup saborskog zastupnika Zlatka Hasanbegovića od 6. veljače. Gospodin Hasanbegović u istupu je, kažu, ustvrdio kako treba 'demontirati sustav kinematografije u Republici Hrvatskoj' te da su hrvatski filmski djelatnici koji su stvarali sredstvima odobrenima na javnim pozivima HAVC-a 'klijentelistička interesna mreža'.

'Budući da dr. Hasanbegović nije naveo niti jedno ime, bjelodano je kako se njegove riječi odnose mahom na sve filmske djelatnike koji su na taj način djelovali te da je na pomolu pokušaj potpunog urušavanja svih oblika kinematografije u Republici Hrvatskoj.

Kako je uslijedio poziv na linč u pojednim medijima i niz ostrašćenih reakcija te neargumentiranih napada potaknutih istupom dr.sc. Zlatka Hasanbegovića, želimo upozoriti da je situacija izmakla normama civiliziranog i demokratskog, što izaziva nezadovoljstvo i zabrinutost brojnih članova filmske zajednice koji su zgroženi najavama nekritičkog rušenja sustava u kojem rade i djeluju.

Zbog svega toga smatramo važnim da se razgovori o budućnosti kinematografije vrate u institucije RH i pozivamo najodgovornije dužnosnice i dužnosnike ove zemlje da nas u tome podrže', stoji u pismu Koordinacije Hrvatske udruge producenata i Društva hrvatskih filmskih redatelja.

Pismo potpisuju Boris T. Matić, Hrvoje Osvadić, Vanja Sremac, Lado Skorin, Tamara Babun, Danilo Šerbedžija, Igor Mirković, Antonio Nuić, Branko Schmidt i Nebojša Slijepčević.