TUĐMAN NA BIH TURNEJI

'Hrvatska izručila generale i ponizila branitelje'

04.12.2009 u 21:16

Bionic
Reading

Neovisni predsjednički kandidat Miroslav Tuđman ocijenio je u petak, tijekom posjeta srednjoj Bosni, da Hrvati u BiH kroz ustavne reforme moraju dobiti svoju federalnu jedinicu kako bi opstali u toj zemlji.

'BiH se u okviru aktualnih razgovora o ustavnim reformama treba urediti na način da ima tri teritorijalne jedinice', rekao je Tuđman na konferenciji za novinare u Kiseljaku. Dodao je kako je uspostava hrvatske federalne jedinice preduvjet da Hrvati opstanu u Bosni i Hercegovini.

Pojasnio je kako smatra da u BiH treba reafirmirati Cutillerov mirovni plan za BiH iz 1991., koji je predviđao ustroj tri nacionalne republike unutar BiH i koji je bio preduvjet da zemlje Europske unije priznaju ovu zemlju.

Tuđman je kritizirao politiku službenog Zagreba koji se, kako tvrdi, odrekao i svoje ustavne obveze za skrb nad Hrvatima u BiH. Tuđman je u petak poslije podne u Busovači posjetio i obitelj haaškog osuđenika Darija Kordića i pri tome je kritizirao politiku u Hrvatskoj, optužujući ju da je izručila sve generale i ponizila branitelje.

U okviru predsjedničke kampanje u BiH, Tuđman je u petak posjetio i općine Usoru, Žepče, Zenicu, Vitez i Busovaču gdje se susreo s dužnosnicima, gospodarstvenicima i brojnim Hrvatima kojima je govorio o svom izbornom programu.