KOSOR POTVRDILA

'Hrvatska postaje članica EU-a 2012.'

04.12.2009 u 20:35

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor za HTV je potvrdila da Europska unija u ponedjeljak počinje sastavljati pristupni ugovor s Hrvatskom. 2012. sve je izglednija kao godina pristupanja Uniji, rekla je predsjednica Vlade RH

Ministri vanjskih poslova EU-a na sastanku u ponedjeljak najvjerojatnije će poduprijeti prijedlog švedskog predsjedništva da se počne sastavljati pristupni ugovor s Hrvatskom, objavljeno je jučer.

'Vrijeme je za početak izrade nacrta ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji', ističe švedsko predsjedništvo i poziva Vijeće Unije da osnuje takozvanu ad hoc radnu skupinu za izradu toga nacrta.

Ministrima bi se trebao pridružiti glavni haški tužitelj Serge Brammertz kojeg bi ministri mogli pitati o hrvatskoj suradnji budući da zbog topničkih dnevnika neke zemlje, među njima Nizozemska i Velika Britanija, odbijaju dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovora u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava.

Iako je jučer bilo najavljeno da će taj prijedlog već danas razmotriti Stalni odbor članica, takozvani COREPER, to se nije dogodilo. Usuglašavanje nacrta zaključaka o proširenju nastavit će u ponedjeljak prijepodne.

COREPER također treba pripremiti nacrt zaključaka o prijedlogu financijskog paketa što ga je Europska komisija pripremila za prve dvije godine članstva Hrvatske u EU-u.

Europska komisija je potkraj listopada pripremila glavne elemente prijedloga financijskog paketa prema kojem bi Hrvatska u prve dvije godine članstva dobila nešto više od 3,5 milijarde eura iz europskih fondova, a siječanj 2012. navodi se kao pretpostavljeni datum njezina ulaska u Europsku uniju. U dokumentu se polazi od 'radne pretpostavke' da će Hrvatska biti članica EU-a od siječnja 2012. budu li ispunjeni uvjeti za članstvo.