TRENUTAK ISTINE

Danas ćemo saznati koliko droge konzumiraju partijaneri u Splitu

07.02.2017 u 07:44

Bionic
Reading

Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH na konferenciji za novinare danas će u 11.30 sati u Kući Europe u Zagrebu predstaviti rezultate "Europskog web istraživanja droga: obrasci uporabe" i "Utjecaj glazbenog festivala i turističke sezone na potrošnju droga u Splitu"

Riječ je o inovativnim pristupima praćenja problematike droga koji omogućavaju dobivanje šireg uvida u uporabu droga.

Na inicijativu vladinog Ureda, Institut Ruđer Bošković lani je proveo istraživanje potrošnje droga primjenom analize odabranih urinarnih biomarkera droga u otpadnoj vodi u Splitu. Ta metoda dosad se u Hrvatskoj provodila i u Zagrebu i Zadru, a provodi se i u 50-tak drugih europskih gradova.

O inovativnim pristupima praćenju problematike droga govorit će Željko Petković, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH, João Matias, znanstveni analitičar u Europskom centru za praćenje droga i ovisnosti o drogama te Senka Terzić, znanstvena savjetnica u Institutu Ruđer Bošković.

Nakon završetka konferencije, održat će se skup na kojem će se rezultati istraživanja predstaviti široj stručnoj javnosti. Skup će otvoriti potpredsjednik Vlade, ministar uprave i predsjednik Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH Ivan Kovačić te predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja-Linić.