MILANOVIĆEVI SAVJETNICI

DORH mjesecima zna za 'aferu dnevnice'. Što se čekalo?

06.02.2017 u 13:00

Bionic
Reading

Mnogi su se pitali zašto Državni ured za reviziju nije odmah, nakon što su revizori uočili spornu isplatu dnevnica u vladi Zorana Milanovića, cijeli slučaj prijavio DORH-u. No pitanje je potrebno postaviti upravo Državnom odvjetništvu. Naime, revizori su još u listopadu prošle godine svu dokumentaciju o spornim dnevnicama poslali DORH-u. Zašto do sada nisu radili na tom slučaju i je li potrebno da priča ispliva u medije da bi se ozbiljno pozabavili time, pitanje je na koje čekamo odgovor

'Nadležno državno odvjetništvo će razmotriti nalaz Državne revizije i poduzeti zakonom propisane radnje, kao i u svim slučajevima kada je riječ o nalazima Državne revizije', kratko je jučer kazala glasnogovornica Državnog odvjetništva Martina Mihordin

Ispada da se koraci pokreću tek sada, nakon što je priča o dnevnicama za inozemna putovanja tri posebna savjetnika Zorana Milanovića u iznosu od 307 tisuća kuna objavljena u medijima.


Kakva je onda uloga Državnog ureda za reviziju ako samo napravi izvješće, a sporne nalaze ne prosljeđuje? Istina je poprilično drugačija. Dakle, izvješće o radu Vlade u 2015. godini dostavljeno je Hrvatskom saboru i DORH-u još 19. listopada prošle godine, doznaje tportal od pomoćnice glavnog državnog revizora Biserke Čoh Mikulec.

Prema zakonu, Državni ured za reviziju svako je izvješće dužan poslati DORH-u, no u slučaju spornih dijelova šalju i dodatnu dokumentaciju, kao što je to bilo u ovoj priči.

U Državnom uredu za reviziju radi oko 240 ovlaštenih državnih revizora. Riječ je o stručnim i neovisnim osobama koje posjeduju certifikat. Glavnog državnog revizora imenuje Hrvatski sabor i to na mandat od osam godina. Od kraja 2010. godine glavni državni revizor je Ivan Klešić.


'Ako smo utvrdili nepravilnosti kao što je ova, uz samo izvješće šaljemo dokumentaciju DORH-u', pojasnila nam je Čoh Mikulec. Na pitanje zašto ispada da se DORH uključuje tek nakon što je cijeli slučaj osvanuo u medijima, značajno kaže: 'To pitajte njih.'

Sama glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin za tportal je kratko rekla kako oni, kada dobiju izvješće, nakon razmatranja isto šalju nadležnom državnom odvjetništvu. Na pitanje kada su nalaz Državnog ureda za reviziju poslali nadležnom istražnom tijelu, Mihordin kaže da ne zna točno.

S istim je pitanjem poslan i upit. 'U odnosu na izvješće koje navodite u svom upitu, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provodi izvide o pojedinostima kojih ne možemo govoriti, a o rezultatima će javnost biti pravovremeno izviještena', stoji u odgovoru. Pitanje kada su predmet proslijedili, odgovora nema.

Zanimljivo je da izvješće o tome da su revizori našli sumnjivu količinu dnevnica isplaćenih u 2015. posebnim savjetnicima tadašnjeg premijera, Nevenu Budaku, Slavku Goldsteinu te Siniši Petroviću, nije dospjelo ni na dnevni red Sabora.